- Hva i alle dager er dette for noe?

Listhaug beskyldes for å lage PR-stunt av flyktningkrisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ikledd overlevelsesdrakt gikk Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i går med på en kald dukkert i havet utenfor øya Lesbos i Hellas.

Leder i Antirasistisk senter Rune Berglund Steen, reagerer sterkt på det han kaller Sylvi Listhaugs PR-stunt i Middelhavet.

- Hva i alle dager er dette for noe? Du skjønner ikke mer av hvordan det er å være flyktning av å duppe i vannet tre meter fra en båt, sier Steen til Dagbladet.

Han mener Listhaug kunne spart seg for dette.

- En skal ikke ha et mediestunt i en situasjon som handler om at folk drukner. Jeg tror hun med dette har gitt oss et bilde som vil bli stående som et symbol på hvor håpløst og menneskefjernt en del politikere i Europa møter denne krisen, sier han.

- Må være forferdelig
Sylvi Listhaug sa selv at det var en spesiell opplevelse å ligge i vannet for så å bli plukket opp av redningskøyta.

- Det må være helt forferdelig, og en ting jeg tenker på, er de kyniske menneskene som selger dem redningsvester som bidrar til å trekke dem ned i vannet istedet for å redde dem. At det er mulig er for meg ubegripelig å forstå, sa hun på spørsmål om hva hun tenkte om flyktningene som har opplevd dette.

Steen i Antirasistisk senter har sin egen tolkning av hva turen i vannet dreide seg om.

- Det selger ideen om at det er humant å stramme inn asylpolitikken. Du kan skylde på smuglerne, men du har et eget moralsk ansvar når du ikke gir desperate mennesker andre muligheter. Det er en dyster tid for Europa. Hun gir med dette et helt absurd bilde på den dystre tida, sier han.

- Pinlig Også stortingspolitiker Karin Andersen (SV) reagerer sterkt.

 - Å bade med overlevelsesdrakt for å se hvordan det er å være flyktning blir som å åpne vinduet for å kjenne hvordan det er å være husløs uteligger. Det er i beste fall pinlig, sier hun til Dagbladet.

Andersen mener innvandringsminister Listhaug bare ønsker fokus på seg selv.

- I stedet for å ta et kraftig initiativ overfor europeiske kolleger på hvordan vi kan løse dette, vil hun bli flinkest i klassen på å avvise de som trenger beskyttelse og hjelp.  Det er opprørende at hun får dette til å dreie seg om seg selv og Norge. Det er hundrevis av flyktninger som drukner og da velger hun å bade, sier Andersen, som også mener Listhaug ikke tar innover seg at Tyrkia ikke er et trygt land for flyktningene å bli returnert til. 

Hun kaller det hele malplassert og ille.

- Det står om liv og død for flyktningen, da blir slik lek som en hån, sier hun.

Ble spurt av mannskapet Sylvi Listhaug svarer kritikken med å fortelle at det var mannskapet som spurte om hun ville prøve å bli reddet.

- Mannskapet på redningsskøyten spurte meg om jeg ville se hvordan de jobber og bli reddet opp av sjøen, og det gjorde jeg med glede, sier Listhaug.

- Det var en opplevelse å se hvordan våre norske helter ombord utfører jobben sin med å redde menneskeliv. Jeg er stolt av innsatsen deres. På bare denne båten har de reddet over 3000 liv fra drukningsdøden, sier innvandrings- og integreringsministeren i en SMS til Dagbladet.

BLE PLUKKET OPP: Listhaug fikk seg en dukkert tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen.
BLE PLUKKET OPP: Listhaug fikk seg en dukkert tirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer