- Hva i helvete er galt med ham?

Joe Biden raser mot Donald Trumps arrangementer, mens Bernie Sanders og Anthony Fauci også er bekymret. Mandag samlet han tusenvis i Pennsylvania og feiret utenfor Det hvite hus.

USA: Trump-supporteren Josh Scmurk forstår at presidenten blir kritisert for å samle så mange mennesker. Vi spurte flere velgere om de er redde for corona. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

LITITZ, PENNSYLVANIA (Dagbladet): Mange tusen mennesker møtte opp i duskregn og 11 grader i Lititz i Pennsylvania mandag.

Donald Trump er rett og slett på en skikkelig sluttspurt den siste uka før presidentvalget.

Mandag hadde han tre stopp på kampanjemøter i delstaten han vant knepent i 2016. I år har Joe Biden et forsprang på snittet av meningsmålingene på rundt 4,5 prosentpoeng her i Pennsylvania.

TETT I TETT: Tusenvis av mennesker var samlet til folkemøte i Lititz mandag. Her kastet Trump en caps ut til publikum. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB
TETT I TETT: Tusenvis av mennesker var samlet til folkemøte i Lititz mandag. Her kastet Trump en caps ut til publikum. Foto: AP Photo/Alex Brandon/NTB Vis mer

Skjønner kritikk

Trump trenger en sluttspurt à la Northug på femmila i Falun for å ta igjen Demokratenes kandidat.

Som da Northug gikk mellom Lukas Bauer og Maksim Vylegsjanin, skjer ikke spurten uten kontroverser.

BESKYTTET: En mann i rullestol med maske foran ansiktet på Trump-folkemøtet i Lititz. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BESKYTTET: En mann i rullestol med maske foran ansiktet på Trump-folkemøtet i Lititz. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner at han blir kritisert, ja. Jeg vet ikke, det er mye folk her, men alle har et ansvar for seg selv. Har du noen i risikogruppen i familien, burde du selv ta ansvar for å ikke reise hit. Hele min familie er friske, sier Josh Schmurk til Dagbladet.

Mange tusen frammøtte

Ved sikkerhetskontrollen til gigantarrangementet på flyplassen i Lititz, må folk ta på seg munnbind. Mange velger skjerf eller hals for å dekke til nesa eller munnen. Svært mange dropper også denne beskyttelsen når de venter i køen og når de kommer inn på arrangementet. Munnbind er blitt politisk i USA, og Trump-tilhengerne er de mest kritiske.

- Jeg befinner meg et sted midt på i den debatten. Jeg er ikke så mye ute, sier han.

Trump gjentok mandag budskapet om at folket er lei coronaviruset og at «mediene ikke snakker om annet». Flere av velgerne hans gir også uttrykk for å være lei av viruset, og peker på at de fleste som får det ikke dør. Over åtte millioner amerikanere er blitt smittet og 230 000 personer er døde.

Biden-kritikk

Derfor får Trumps folkemøter tyn. Det bor under 10 000 mennesker i byen Lititz, men mange tusen hadde møtt opp mandag ettermiddag. Jordene og parkeringsplassen rundt den lille flystripa var fulle av biler, og Trump-tilhengere strømmet inn.

POLITISK: Munnbindet er blitt en politisk uttalelse i USA i 2020. Mange velger en variant med hals eller skjerf. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
POLITISK: Munnbindet er blitt en politisk uttalelse i USA i 2020. Mange velger en variant med hals eller skjerf. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Folk i Pennsylvania har mistet jobber og liv under president Trumps mislykkede lederskap. Pennsylvania opplevde nylig sitt høyeste daglige smittetall noensinne, og Trumps handlinger har ført til stor arbeidsløshet, sier Joe Biden (77) i en uttalelse mandag.

Han stilte selv opp på et uannonsert arrangement i byen Chester mandag ettermiddag.

- Hva i helvete er galt med denne mannen? sier Biden ifølge Washington Post, og mener at Trump-administrasjonen har gitt opp å svare på coronaviruset.

DUKKET OPP: Joe Biden blir stadig anklaget for «å gjemme seg i kjelleren» av Donald Trump. Mandag ettermiddag møtte han plutselig opp i Chester i den viktige vippestaten Pennsylvania. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB
DUKKET OPP: Joe Biden blir stadig anklaget for «å gjemme seg i kjelleren» av Donald Trump. Mandag ettermiddag møtte han plutselig opp i Chester i den viktige vippestaten Pennsylvania. Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Vis mer

- Jeg kommer ikke til å gi opp. Jeg vet ikke hva vi arver 21. januar, men slik det ser ut nå, ser det ikke bra ut, sier Biden på arrangementet.

Trump samlet også tusenvis i Martinsburg i den samme delstaten samme kveld. Seint mandag kveld amerikansk avla Amy Coney Barrett sin ed som høyesterettsdommer i en seremoni utenfor Det hvite hus. Verken Trump, førstedame Melania eller Amy Coney Barrett og hennes ektemann, brukte munnbind under seremonien.

- Han sender ut et svært dårlig eksempel til alle amerikanere når han holder slike supersprederarrangementer, mener Biden om seremonien.

- Du blir bedre

Noen av Trumps uttalelser på folkemøtene mandag var som følger:

«Jeg mener … Jeg fikk det og jeg er her. Vi har veldig bra medisiner og behandling. Førstedamen fikk det. Vet dere hvem andre som fikk det? Min veldig høye sønn», sier Trump (74) og viser til sønnen Barron (14).

«En dag får du det. Det er OK. Du blir bedre. Vi har en bra - jeg mener - kur».

«Joe Biden sier han ikke har folkemøter på grunn av covid. Grunnen til at han ikke gjør det er fordi ingen møter opp».

Presidenten har flere ganger den siste uka uttalt at USA er i ferd med «å snu trenden».

- Patetisk

Det har fått Joe Bidens utfordrer i primærvalgkampen og Trump-motstander Bernie Sanders til å kaste seg inn i diskusjonen.

- Donald Trump: «Det er hva det er». Patetisk, skriver senatoren fra Vermont.

Han viser til en rekke land som har dødsrater langt under USA. Trump har lenge bagatellisert coronaviruset og angrepet flere av dem som ønsker strengere coronarestriksjoner. Han har blant annet vært i flere disputter med Pennsylvanias demokratiske guvernør Tom Wolf, som han også angrep mandag.

NESTEN RØRT: Publikum i New Hampshire fikk nesten Donald Trump til å felle en tåre. Video: AP Vis mer

Børsfall

Amerikanske børser falt kraftig etter at også de store asiatiske og europeiske børsene falt mandag.

Det skjer etter smitterekord med over 88 000 på én dag i USA i helga, kombinert med økt smittetrykk i Europa.

Samtidig svinner håpet om at politikerne i Washington skal få på plass snarlig økonomiske støttepakker.

Også visepresident Mike Pence har drevet aktiv valgkamp i Minnesota mandag. Det skjer etter at to av hans nærmeste rådgivere testet positivt for coronavirus i helga. Også den avgjørelsen har blitt kritisert.

Etter at han selv ble frisk fra coronaviruset som følge av en eksperimentell og uvanlig behandling, begynte han å bruke sykdommen i valgkampen. Han fikk seg også en ny skyteskive i Anthony Fauci.

Fauci-alarm

UT MOT BIDEN: - Alt Biden vil snakke om er corona, corona, corona! Det sa Donald Trump på et valgkampmøte i Florida natt til lørdag, før han lovte at pandemien snart er over. Vis mer

Sjefen for Det statlige instituttet for allergi og infeksjonssykdommer kommer også med en alarm om de store folkemengdene.

- Jeg kommer ikke til å kommentere hvorvidt det eller det folkemøtet burde avlyses, bortsett fra det jeg har sagt mange, mange ganger. Vi burde unngå - så godt vi kan - folkesamlinger hvor folk er stuet sammen, sier han til Yahoo Finance.

Han sier samtidig at han ikke svarer på alle Trump angrep fordi det er «et begrenset antall timer hver dag». Smittevernlegen sier han vil være fokusert på folkehelsa.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer