Ny masseskyting i USA

- Hva i helvete foregår i USA?

California-guvernøren er kraftig opprørt etter masseskytingen i San Jose.

DREPT: Åtte personer er bekreftet drept etter skyting i San Jose i California. Ifølge politiet er den antatte gjerningspersonen også død. Video: AP / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Åtte personer ble drept i en skyteepisode i San Jose i California onsdag morgen lokal tid.

Episoden fant sted på et jernbaneområde i byen, like ved sheriffkontoret i fylket. Under en pressekonferanse takker guvernør Gavin Newsom politibetjentene som raskt rykket ut til å stedet.

- I de kommende dagene og ukene vil dere høre om heltene ved San Jose-politiet, som reddet liv. Sekunder etter å ha hørt om hendelsen, uten å tenke på sine egne liv, gjorde de en ekstraordinær jobb for å redde andre personers liv, sier Newsom.

MASSESKYTING: Skytingen skjedde på det mest hektiske tidspunktet av dagen på vedlikeholdsverkstedet for VTA, mens de ansatte gjorde klar for dagens trafikk, ifølge Raj Singh i fagforeningen. Foto: REUTERS/Peter DaSilva / NTB
MASSESKYTING: Skytingen skjedde på det mest hektiske tidspunktet av dagen på vedlikeholdsverkstedet for VTA, mens de ansatte gjorde klar for dagens trafikk, ifølge Raj Singh i fagforeningen. Foto: REUTERS/Peter DaSilva / NTB Vis mer

- Skjer om og om igjen

- Med det sagt, ser jeg for meg at noen av oss føler en nummenhet rundt dette, fortsetter Newsom.

Guvernøren sier videre at «det føles som dette skjer om og om og om igjen», og viser til flere eksempler på skyteepisoder i California.

- Vi opplever noe som ikke oppleves andre steder i verden. Det er en slags normalitet til dette og en nummenhet som jeg tror vi alle føler. Alle oss samlet her, ser på åstedet, lytter til guvernører, ordførere, politiet, som snakker i liknende tone og bruker samme begreper. Uttrykker kondolanser, alle de riktige følelsene og ordene. Men spørsmålet må stilles. Hva i helvete foregår i USA? Hva i helvete er galt med oss? Når skal vi ta tak i dette?

I april kalte president Joe Biden våpenvolden i USA for en epidemi, en helsekrise og en internasjonal forlegenhet.

Ifølge Gun Violence Archive har 17 391 liv gått tapt til våpenvold så langt i 2021 i landet. Det har blitt registrert 232 masseskytinger. Definisjonen på masseskyting er at fire eller flere blir skutt, men ikke nødvendigvis drept.

Totalt 86 liv har ifølge en oversikt fra AP, USA Today og Northeastern University gått tapt til dem – mot 106 i hele fjor.

- Vi venter fortsatt på mange detaljer om episoden i San Jose, men én ting er sikkert: Det er minst åtte familier som aldri blir hele igjen. Hvert liv tatt av en kule gjennomborer sjelen til vår nasjon. Vi må gjøre mer, skriver Biden på Twitter onsdag kveld.

GUVERNØR: Californias guvernør Gavin Newsom under en pressekonferanse om masseskytingen. Foto: Amy Osborne / AFP / NTB
GUVERNØR: Californias guvernør Gavin Newsom under en pressekonferanse om masseskytingen. Foto: Amy Osborne / AFP / NTB Vis mer

Åtte drept

Guvernør Newsom forteller at han har tilbrakt de siste timene med pårørende som venter på å høre om sine kjære er i live eller ikke.

- Desperate etter å finne ut om deres bror, sønn, far eller mor er i live. Se for deg å være i deres sko, sier han og fortsetter:

- Jeg kommer ikke til å bare uttrykke kondolanser, men takke heroismen til ofrene. At de kan stå opp og støtte hverandre. Det er bemerkelsesverdig. Jeg vil folk skal vite at vi skal være der for ofrene, for ordføreren, fylket og staten.

Det var klokka 06.34 at politiet fikk flere telefoner om skudd på stedet. Åtte personer er bekreftet døde, i tillegg til den mistenkte gjerningspersonen, som ifølge politiet var en VTA-ansatt.

Sheriffkontorets talsmann Russel Davis har bekreftet at den mistenkte skytteren er død.

På jernbaneområdet driver Santa Clara Valley Transportation Authority (VTA) blant annet med vedlikehold. VTA er ansvarlig for kollektivtrafikk i fylket Santa Clara.

VTA: Ansatte samler seg utenfor lokalene til kollektivselskapet i Santa Clara Valley Transportation Authority (VTA) etter skyteepisoden onsdag morgen mens de forberedte dagens kjøring av lettbane. Foto: Noah Berger / AP / NTB
VTA: Ansatte samler seg utenfor lokalene til kollektivselskapet i Santa Clara Valley Transportation Authority (VTA) etter skyteepisoden onsdag morgen mens de forberedte dagens kjøring av lettbane. Foto: Noah Berger / AP / NTB Vis mer

Søker etter eksplosiver

Davis informerte om at politiet har fått informasjon om at det kan være eksplosiver i et bygg på området. En bombegruppe går derfor gjennom bygget og området er sperret av.

VTA-sjef Glenn Hendricks sa at «en forferdelig tragedie har funnet sted i dag».

- Våre tanker og vår kjærlighet går ut til VTA-familien. Jeg kunne ikke vært mer stolt av organisasjonen, sa han gråtkvalt.

Ordfører Sam Liccardo sa at dette er «en forferdelig dag for byen og en tragisk dag for VTA-familien».

- Nå skal vi samle oss for å forstå hva som skjedde, sørge og hjelpe de som lider med å heles, sa han, og forsikret at de vil gjøre alt de kan for å sikre at dette ikke skjer igjen i byen.

Ifølge ABC News knyttes en husbrann i San Jose til skyteepisoden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer