Hva Irans atomprogram egentlig går ut på

Forsker Halvor Kippe svarer på dine spørsmål fra IAEA-møtet i Wien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Striden om Irans atomprogram kan ta en ny vending i de nærmeste høstukene.

Skal det vedtas en ny runde med FN-sanksjoner eller må hardere virkemidler tas i bruk for å stanse anrikingen av uran? En anrikingsprosess Iran forøvrig fastholder kun skal gå til fredelig produksjon av kjernefysisk energi.

I Wien denne uka holdes generalforsamlinga i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), ledet av nobelprisvinner Mohammed ElBaradei. Der er også forsker Halvor Kippe.

• Torsdag klokka 14.00 stiller han til nettmøte på Dagbladet.no for å svare på spørsmål om Irans atomprogram. Send inn dine spørsmål nå!

Kippe jobber han ved Forsvarets forskningsinstitutt hvor han blant annet ser på de tekniske sidene av kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning med spesielt fokus på Iran og Nord-Koreas atomprogram.

Ikke så harde fronter

I løpet av de siste ukene har sentralt plasserte kilder i Washington latt seg sitere på at Bush-administrasjonen jobber med nye, konkrete planer for hvordan de skal angripe Iran

Kippe, som er på konferansesenteret i Wien, ønsker ikke å kommentere den pågående krigshissingen mellom Iran og Vesten.

FØLGER MED: Irans visepresident Reza Aghazadeh holder tale under åpningsdagen av IAEA-møtet. I bakgrunnen følger sjefen for atominspektørene, Mohamed ElBaradei, nøye med. Foto: AP Photo/Ronald Zak/SCANPIX
FØLGER MED: Irans visepresident Reza Aghazadeh holder tale under åpningsdagen av IAEA-møtet. I bakgrunnen følger sjefen for atominspektørene, Mohamed ElBaradei, nøye med. Foto: AP Photo/Ronald Zak/SCANPIX Vis mer

Men i kontrast til den skarpe ordkrigen uttad i media, konstaterer FFI-forskeren at atmosfæren virker langt mer forsonlig på årets konferanse enn det som har vært tilfelle tidligere.

- Frontene synes mindre tøffe enn de siste par årenes generalkonferanser. Dette kan imidlertid fort hardne til når visse temaer kommer opp til behandling senere. For eksempel kan en resolusjon om Nord-Korea føre til noen tøffe runder, sier Kippe til Dagbladet.no. 

Håper på friskmelding

Den nye IAEA-rapporten gir grunnlag for en viss optimisme. Atominspektørene er blitt møtt med mer åpnehet enn tidligere, og det er tegn på at anrikingen av uran går saktere enn tidligere antatt.

Kippe mener det er helt tydelig at Iran nå er ute etter å renvaske seg.

- Det som er helt klart er at Iran ikke viser noe tegn til å ville gi avkall på sine rettigheter til å utvikle sivil kjernefysisk teknologi. Det nye nå er at de har kommet IAEA langt på vei i møte med en plan for å søke oppklaring av en rekke spørsmål omkring ulike uavklarte aspekter ved sitt kjernefysiske program i nåtid og fortid.

- Irans beste håp for å minske det internasjonale presset er å få en «friskmelding» av sitt atomprogram fra IAEA. Men veien dit er krevende i tid og omfang, sier FFI-forsker Halvor Kippe til Dagbladet.no.

ER PÅ IAEA-MØTET: Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Halvor Kippe er på generalforsamlinga i Wien denne uka. Torsdag svarer han på dine spørsmål.