Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva kjøper du - et ligg til egen nytelse eller voldtar du en tvangsprostituert?

Flere og flere blir tvunget til å selge sex eller blir utsatt for tvangsarbeid i Norge. - Hva er det med oss nordmenn? Alt det gode vi står for i verden - hvorfor bryter vi så enkelt menneskerettigheter på hjemmebane, sier en opprørt politioverbetjent Jarle Bjørke.

TVUNGET PÅ GATA: Midt i blant oss blir utenlandske kvinner tvunget til å selge sex på gata. Her fra Oslo sentrum i går ettermiddag. Politiet mener penger fra menneskehandelen sluses ut via internasjonale nettverk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
TVUNGET PÅ GATA: Midt i blant oss blir utenlandske kvinner tvunget til å selge sex på gata. Her fra Oslo sentrum i går ettermiddag. Politiet mener penger fra menneskehandelen sluses ut via internasjonale nettverk. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSINGFORS/OSLO (Dagbladet): De blir slått, truet og misbrukt. Noen av dem blir tvunget til å selge sex på gatene i Oslo. Andre gjør jobbene vi ikke vil ha, og bor midt iblant oss.

Ifølge de siste anslagene fra FN er det nå 21 millioner slaver i verden - det høyeste antallet i menneskehetens historie. Tallene gjelder både for tvangsarbeid og mennesker som blir tvunget inn i prostitusjon.

4,5 millioner av disse blir tvunget til å selge sex - 14,2 millioner er ofre for tvangsarbeid. 5.5 millioner av verdens slaver er barn.

I forrige uke var mer enn 250 mennesker samlet for å diskutere det økende problemet med menneskehandel i Norden. Mer enn 250 politifolk, sosialarbeidere og tillitsvalgte diskuterte hvordan de nye slavene preger de nordiske landene, og hvordan man skal få bekjempe salg av mennesker.

Solgte sex i Oslo I løpet av sommer og høst har Dagbladet fokusert på hvordan mennesker blir tvunget til å selge sex i Norge.

KIDNAPPET OG VOLDTATT: Dagbladet for to uker siden om hvordan funksjonshemmede ble misbrukt som prostituerte i Norge. Vi fortalte historien om hvordan Maria (24) ble lurt fra en spesialskole da hun var 18 år, og skulle sendes ut av Litauen som sex-slave. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
KIDNAPPET OG VOLDTATT: Dagbladet for to uker siden om hvordan funksjonshemmede ble misbrukt som prostituerte i Norge. Vi fortalte historien om hvordan Maria (24) ble lurt fra en spesialskole da hun var 18 år, og skulle sendes ut av Litauen som sex-slave. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

I begynnelsen av september fortalte Dagbladet historien om litauiske «Eva», som var sexslave i Oslo. Hun ble lokket og lurt til Norge før hun ble voldtatt og mishandlet - og til slutt tvunget til å selge sex på gata i Oslo.

Dagbladet kunne etterpå fortelle hvordan psykisk og fysisk funksjonshemmede blir misbrukt som prostituerte i Norge. En av dem vi snakket med var litauiske «Maria» (24), som ble lurt fra en spesialskole da hun var 18 år, og skulle sendes ut av Litauen som sexslave.

- Voldtekt Politioverbetjent Jarle Bjørke fra politiet i Bergen, hvor de også har menneskehandelgruppe «Exit», mener norske sexkjøpere må ta et mye større ansvar overfor seg selv.

- Hva kjøper du - et knull til egen nytelse eller voldtar du en tvangsprostituert?, spør Bjørke. Som har flere spørsmål til norske sexkjøpere.

- Det er ingen merkelapp på varen som sier hva tilfellet er, men sjansen for at det ikke er drømmejobben til selgeren er ekstrem. Det er også en stor sjanse for at det er en jobb de aldri ville ha, men er blitt tvunget til den.

- Hvem kunne vel egentlig tenke seg å bytte med dem? Spør kjøperen seg selv om det greit at hans egen datter jobber som prostituert?, for noen «må jo tydeligvis gjøre det», spør Bjørke, som er opprørt over norsk moral.

SEXSLAVE: Dagbladet fortalte tidligere i september historien om litauiske Eva, som var sexslave i Oslo. Hun ble lokket og lurt til Norge før hun ble voldtatt og mishandlet — og til slitt tvunget til å selge sex på gata i Oslo. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SEXSLAVE: Dagbladet fortalte tidligere i september historien om litauiske Eva, som var sexslave i Oslo. Hun ble lokket og lurt til Norge før hun ble voldtatt og mishandlet — og til slitt tvunget til å selge sex på gata i Oslo. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Hva er det med oss nordmenn? Alt det gode vi står for i verden - hvorfor bryter vi så enkelt menneskerettigheter på hjemmebane, respekterer menneskeverdet så lite - ved å stadig opprettholde sexkjøpsmarkedet som tvangsarbeidsmarkedet som kunder. Kjære sexkjøpskunde - vet du hvem du kjøper? Det er noen sin datter - ville du likt at noen kjøpte din datter?

Skal granske sexmarkedet i Bergen Leder for Exit-gruppa, Linda Ervik, varsler nå at Bergens-politiet kommer til å satse på inne- og utemarkedet i Bergen.

- I dag har vi ikke kontroll på prostitusjonsmarkedet i Bergen. Derfor starter vi en større kartlegging fra nyåret, sier Ervik, som ønsker å hindre en nyrekruttering til miljøet.

Dagbladet skrev i oktober at barn blir oftere og oftere misbrukt til kriminelle handlinger i Norge.

- Barn blir solgt I en politirapport skriver Kripos at «barn blir solgt av foreldrene for en sum penger, og barna blir siden utnyttet til å skaffe penger til de kriminelle gruppene gjennom tigging og tyveri/naskere».

Ervik sier til Dagbladet at de frykter at mindreårige blir solgt på sexmarkedet i Bergen. De har allerede hatt en sak hvor en 17 år gammel jente solgte sex.

TVILLINGSLAVENE: Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for menneskehandel. I september fortalte Dagbladet historien om de to tvillingene «Aleksander» og «Feliks», som ble lovet en lys framtid. De endte med å bli låst inne, slått og sultet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
TVILLINGSLAVENE: Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for menneskehandel. I september fortalte Dagbladet historien om de to tvillingene «Aleksander» og «Feliks», som ble lovet en lys framtid. De endte med å bli låst inne, slått og sultet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi ser ikke bort fra at det er flere tilfeller av dette. Dette er en av grunnene til at vi setter i gang med dette arbeidet, sier Ervik. Hun forteller at politiet stadig får inn tips, men at de ikke har kapasitet til å følge opp alle.

- Vi skulle selvfølgelig gjerne gjort mer, sier Ervik.
Heleri-kvinner Politiet mener penger fra menneskehandelen sluses ut via internasjonale nettverk. I Bergen er to kvinner nylig tiltalt for heleri etter at begge har sendt rundt 660 000 kroner hver til utlandet via pengeoverføringsselskaper.

Tiltalene illustrerer det politiet mener er de kriminelle nettverkenes internasjonale karakter: Pengene er sendt til Italia, Tyskland, Spania og Nigeria.

Metoden med å sende penger ut via kvinner er velbrukt, men det er ikke gitt at kvinnene blir dømt for heleriet. Nylig ble en nigeriansk kvinne, bosatt i Sandnes, frikjent i en parallell sak. Kvinnen (32) var tiltalt for å ha vekslet eller overført 946 334 kroner fra 2010 til 2012.

- Vi har ikke etterforsket hvor hun har fått pengene fra, men vi har sett mange eksempler på at penger som stammer fra menneskehandel og narkotikahandel sendes ut via prostituerte, sier politiadvokat Line Steen Presthus til Dagbladet.

VIL GRANSKE SEXMARKEDET: Leder for Exit-gruppa, Linda Ervik, varsler nå at Bergens-politiet kommer til å satse på inne- og utemarkedet i Bergen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET
VIL GRANSKE SEXMARKEDET: Leder for Exit-gruppa, Linda Ervik, varsler nå at Bergens-politiet kommer til å satse på inne- og utemarkedet i Bergen. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET Vis mer

Kvinnen ble frikjent fordi retten mente at kvinnen kunne ha tjent pengene selv, på prostitusjon, som er lovlig i Norge.

I 2011 ble en nigeriansk kvinne dømt til to år og åtte måneders fengsel for å ha hvitvasket 2,8 millioner kroner mellom august 2009 og oktober 2010.

BARNETYV: Dagbladet fortalte i sommer om litauiske Anna, som da hun var 16 år ble lurt til Norge fra Litauen. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
BARNETYV: Dagbladet fortalte i sommer om litauiske Anna, som da hun var 16 år ble lurt til Norge fra Litauen. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media