Hva klager han over?

Jeg vet det ikke, men er ganske sikker: Stein Erik Hagen har til gode å møte en norsk skatteflyktning fra anleggsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For veiarbeidere rømmer ikke landet. De graver grøfter og legger asfalt på norsk jord. Av og til småbanner de sikkert over skatter og avgifter. Men de blir.

Det samme gjør sykepleiere, dataingeniører og lærere. Mange av dem klager over lave lønninger og høye matpriser. Men de blir.

Norge er ikke noe skatteparadis. Det meste beskattes. I tillegg har vi avgifter for nær hver bokstav i alfabetet. Vi betaler så det svir, og trøster oss med at det har bidratt til å skape en velferdsstat som stort sett kan se resten av verden i øynene.

Men de rikeste blant oss synes å være blind for dette. Så fort de bikker milliarden (over, ikke under), kommer truslene om utflagging. Vi har hørt det i årevis fra rederne, for eksempel fra brødrene Wilhelmsen. Og vi har hørt det fra den styrtrike tobakksarvingen Johan Andresen jr. Og vi har sett det i tilfellet John Fredriksen, som tross familie og strandlinje på Bygdøy, har adresse Kypros.

At Stein Erik Hagen nå truer med å gjøre utlending av seg, er derfor ikke overraskende. Det er ikke mer enn et par år siden han varslet landet om at neste bosted kunne bli Sverige hvis det ikke ble gjort noe alvorlig med den norske formueskatten. Nå heter landet Danmark, og er befriende fritt for utbytteskatt.

Selvsagt kan ingen nekte mannen å flytte. Eller flykte.

Men det må være lov å undre seg.

12. mars i år svingte Stein Erik Hagen pisken i Vålerenga kirke. Han kritiserte et samfunn hvor altfor mange er fattige, et samfunn som heltedyrker datamillionærer, et samfunn med kjappe børspyramider og grådighetskultur.

Månedene som har gått siden den gang, har den fra før holdne Hagen benyttet til å klatre helt til topps på de rikes liste. Ifølge Kapital er formuen 11 milliarder kroner. Bygd opp av en usedvanlig dyktig kjøpmann med nese for norske matvaner, under norsk skattesystem.

Men nå orker han visst ikke mer.