Hva koster skolemat?

SV mener Dagbladet.no tar feil i vår artikkel om SVs bløff om skolemat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.nos faktasjekk er en god service i folkeopplysningens tjeneste, men vi forventer et høyere presisjonsnivå. Det blir feil om Dagbladet.no mener prisen SV betalte et cateringsselskap for mat på valgkampåpningen vår er den reelle prisen for de skolemåltidene vi ønsker å få innført.

Et cateringselskap skal ha fortjeneste og det ville vært veldig lite i tråd med SVs tanker om organisering av offentlig sektor dersom vi mente det var vanlige kommersielle cateringselskaper som skulle stå for skolematen.

På SVs valgkampåpning la vi fram et omfattende program for styrking av norsk skole, blant annet gjennom lengre skoledag. Vi inviterte et cateringselskap til å servere mat som kunne egne seg der hvor en velger varm skolemat til skolemåltid. Vi ba dem lage retter med en råvarepris på mellom 18-22 kroner.

Her er kokkens beregninger som vi fikk på forhånd:

Alternativ 1

Kyllingbryst 15,00

Pasta 2,00

Grønnsaker med tomatsaus 5,00

SUM Kr 22,00 eks mva

Alternativ 2

Stekt laks 10,00

Potetmos 4,00

Sitronvinagrette 1,00

Ruccola med løk og soltørket tomat 1,00

SUM Kr 18,00 ekskl. mva

Når sluttsummen for SV til slutt ble kr 75,- ekskl. moms skyldes det at private firma selvsagt skal ha betalt for jobben! Avanse og betaling for arbeidsinnsats kommer i tillegg.

En slik ekstra betaling er det ikke naturlig å regne med for de aller fleste skoler fordi en der vil ta i bruk skolekjøkken, elevenes egen innsats eller kommunale kjøkken.

I tillegg har vi presisert at vi ikke tror vi klarer å skaffe nok midler til varm mat, hver dag alle steder. Tvert imot har vi sagt at det normale vil være sunn og god brødmat og frukt.

Det blir galt av Dagbladet.no å hevde at prisen SV betalte cateringsselskapet er den reelle prisen for de skolemåltidene vi ønsker å få innført.

Dagbladet.no faktasjekk har gravd seg inn i en rapport fra Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning som SV har henvist til i Stortinget som en kilde for anslag på hva skolemat kan koste. Vi har aldri ment at denne rapporten skulle legges til grunn for framtidige skolematbudsjett, og går ikke god for alle sider ved denne rapporten.

SV har anslått kostnadene ved innføring av skolemat til omkring 2 mrd. Det skal dekke utgiftene til et skikkelig måltid for landets 618 000 grunnskoleelever hver dag.

Vi har vært i kontakt med folk som driver storkjøkkenvirksomhet, og de mener at vårt anslag på omtrent 18 kr pr. elev er rimelig realistisk.

Det gir ikke rom for å hente inn kjendiskokker til å tilberede maten, men det skal være tilstrekkelig til at alle skolebarna blir mette av et godt og næringsrikt måltid midt på dagen. Det er særlig viktig når skoledagen utvides. Det eksakte finansieringsbehovet til kommunene må regjeringen, slik stortinget har bedt om, legge fram.