Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva må gjøres?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Fjorårets statistikk fra Oslo politikammer er egnet til å berolige dem som tror Oslo er blitt en mye mer voldelig by. Tallet på voldsanmeldelser har gått svakt ned, det samme har henvendelsene til legevakten etter voldsbruk. Den volden som skjer på offentlig sted er konsentrert til kvelds- og nattetid i helgene, og er i svært stor grad knyttet til restaurantliv og alkoholbruk, med yngre menn både som overgriper og offer. Oslofolk kan bevege seg trygt i hverdagen.
  • På enkelte punkter gir likevel politiets tall grunn til bekymring. Voldsbruken er blitt grovere. Dernest tenker vi på dokumentasjonen av at unge menn med fremmed etnisk bakgrunn så langt oftere begår ran og voldshandlinger enn unge nordmenn. De aller fleste unge med flyktning- og innvandrerbakgrunn lever et lovlydig liv. Men situasjonen er likevel alvorlig, for ofrene, for gjerningsmennene som ødelegger sine egne liv, og fordi det blir vanskeligere å bygge gode relasjoner mellom nordmenn og andre etniske grupper.
  • Første forutsetning for å snu utviklingen er å erkjenne at problemet eksisterer. Debatten om innvandring og kriminalitet har i altfor stor grad vært dominert av Fremskrittspartiet og ført på dette partiets inhumane og fremmedfiendtlige premisser. De krefter og miljøer som ønsker Norge som et fargerikt fellesskap, må erkjenne problemet og bidra konstruktivt til å finne tiltak og metoder som kan snu utviklingen.
  • Andre forutsetning er å forstå problemets karakter. Det er ikke bare et etnisk eller kulturelt problem, men også et sosialt problem. Det er ungdom fra trangbodde familier, med liten utdanning og dårlige framtidsutsikter som raner kiosker og slåss med våpen. De nederst på den sosiale rangstigen er alltid de mest kriminelle.
  • Tredje forutsetning er at politikerne er villige til å bruke ressurser på forebyggende arbeid over et bredt spekter. Det må starte når helsesøster møter isolerte mødre med dårlige norskkunnskaper og små, bortskjemte sønner, ikke når Oslo politikammer varsler barnevernet om at de har innbrakt en 15-åring for tredje gang.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling