Prinsdal-drapet

- Hva mener du med sikring?

Mannen som skjøt Halil Kara (21), sier han ikke kan noe om våpen.

SKUTT VED GATEKJØKKEN: Halil Kara ble skutt utenfor Prinsdal Grill seint om kvelden 10. januar i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKUTT VED GATEKJØKKEN: Halil Kara ble skutt utenfor Prinsdal Grill seint om kvelden 10. januar i fjor. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 21-årige hovedtiltalte i rettssaken etter drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal i fjor presses hardt i vitneboksen av aktor Irlin Irgens. Mannen har innrømmet at han avfyrte det fatale skuddet, men hevder at han bare skulle skremme en annen i Karas følge, fordi han drev og plaget en 19-åring som også befant seg på åstedet ved Prinsdal Grill, og som nå er medtiltalt i saken.

- Sølv, kanskje mørk

21-åringen har forklart at han, mens han satt i en bil utenfor gatekjøkkenet, ringte en perifer bekjent - en jevnaldrende mann som nå er medtiltalt - som kom i bil og leverte en pistol og en kniv, og dro igjen.

DREPT: Halil Kara (21) ble skutt i hodet. Den hovedtiltalte mannen hevder drapet var et uhell. Foto: Privat
DREPT: Halil Kara (21) ble skutt i hodet. Den hovedtiltalte mannen hevder drapet var et uhell. Foto: Privat Vis mer

Den tiltalte hevder han ikke ante noe om våpen, ut over at han hadde vært med faren og onkelen på jakt i 16-årsalderen, og kan ikke si hva slags type pistol det var, ut over at den «var tung» og utseendet var «sølv, kanskje mørk».

- Var det noen sikring på dette våpenet? spør Irgens.

- Hva mener du med sikring? Jeg så ikke på det, jeg vet ikke noe om sikring og sånn. Jeg har ikke holdt våpen, jeg har ikke erfaring med sånne ting, forklarer mannen.

I går forklarte 21-åringen at våpenet gikk av ved et uhell, da han rykket til og Kara sto imellom ham og mannen han skulle true.

Kammeret eller magasinet?

Den tiltalte forklarer at 22-åringen som leverte pistolen, fortalte ham at det «ikke var patroner i den». Irgens påpeker at han i politiavhør har presisert at det ifølge den jevnaldrende leverandøren ikke skulle være patroner i kammeret.

- Snakker du om kammeret eller magasinet?

AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens presser den tiltalte mannen. Hun mener drapet bunner i en konflikt mellom Oslo-miljøer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens presser den tiltalte mannen. Hun mener drapet bunner i en konflikt mellom Oslo-miljøer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Han sier det ikke er noen patroner oppi det. Så kanskje jeg har oppfattet det som magasin.

I ethvert repetervåpen, som en semiautomatisk pistol, kan det finnes et prosjektil i kammeret selv om magasinet er tomt eller mangler.

- Det var ikke noen diskusjon om kammeret?

- Jeg kan ikke noe om kammer og sånt. Sånne ting forstår ikke jeg.

- Ikke betaling

21-åringen har også vanskelig for å huske hva slags kniv han fikk overlevert, ut over at den var en «vanlig kniv, veldig spiss på tuppen», med tykke sider.

Irgens finner det påfallende at den tiltalte ikke hadde avtalt noen betaling for våpnene med 22-åringen. Det er også uklart når og hvor pistolen og kniven eventuelt skulle leveres tilbake, til en mann han har forklart at han bare kjente vagt.

- Jeg hadde sikkert levert dem tilbake, sier 21-åringen.

Da han startet sin forklaring i går, erklærte han at drapet var «en tragedie».

Mannen flyktet fra Norge etter drapet, og ble pågrepet på grensen mellom Ungarn og Serbia noen dager etterpå. Han har ikke samarbeidet med politiet før nå helt i det siste, og avga forklaring for et par uker siden.

- Miljøkonflikt

Politiet uttalte tidlig i saken at de mente Kara ikke var noe tilfeldig offer, men at drapet framsto som målrettet.

Den avdøde og vennene kom fra Mortensrud, mens drapsmannen og hans bekjente er fra Holmlia. Aktor Irgens sa i sitt innledningsforedrag i går at de vil vise at drapet har forbindelse til konflikt mellom miljøer hjemmehørende i sine respektive nabolag, som begge ligger i bydel Søndre Nordstrand.

SAMTALER: Shahid Rasool er hovedinstruktør ved Fighters Gym på Mortensrud i Oslo. Han kan fortelle at den avdøde i Prinsdal-drapet brukte treningssenteret hver dag, og at han har hatt flere personer inne på besøk i etterkant av drapet. Video: Marie Røssland Vis mer

Kara var like før drapet dømt for ordensforstyrrelse på en festival på Holmlia sommeren 2019, der politiet klarte å hindre at folk fra de to miljøene barket sammen.

Advokat Bjørn Aksel Henriksen har tidligere representert Kara og er nå bistandsadvokat for den fornærmede mannen. Han har avvist at den drepte - som var tilkallingsvikar som lærer - var del av et kriminelt miljø.

Den tiltalte 21-åringens advokat Morten Furuholmen vektla i går at han tidligere er ustraffet, og avviste at det fins noe motiv for at han skulle drepe Kara.

Nekter skyld

Også mannen som leverte våpenet, og 19-åringen som satt i bilen med hovedtiltalte, er tiltalt for medvirkning til drap. Alle tre nekter straffskyld.

I tillegg er to menn som kjørte den hovedtiltalte til Göteborg dagen etter drapet, tiltalt for å ha hjulpet ham med å flykte. Også de nekter straffskyld og hevder de ikke visste at han forsøkte å unndra seg straffeforfølging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer