REAGERER: Leder Tone Tellevik Dahl (Ap) i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre sier det ikke er barnevernets jobb å låse inn kriminell ungdom. Foto: Privat
REAGERER: Leder Tone Tellevik Dahl (Ap) i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre sier det ikke er barnevernets jobb å låse inn kriminell ungdom. Foto: PrivatVis mer

- Hva mener politiet at barnevernet skal gjøre? Vi låser ikke inn ungdom

Reagerer på utspill fra politisjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder Tone Tellevik Dahl (Ap) i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre mener statsjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon er på ville veier når han anmoder barnevernet om å låse inn ungdom som begår ran.

- Hva mener politiet at barnevernet skal gjøre? Vi låser ikke inn ungdom. Det er det opp til justisvesenet å vurdere, og på ingen måte barnevernets oppgave. Barnevernet skal forsøke hjelpe disse ungdommene med å mestre sine liv, sier Tellevik Dahl til Dagbladet.

Kontroversielt utspill - Vi føler oss maktesløse. Det skal mye til før mange av de som står bak ranene faktisk kan straffes, fordi mange av dem er så unge. Ifølge norsk lov er det veldig vanskelig å fengsle ungdom under 18 år. Kanskje barnevernet skulle låse dem inn en plass? Vi trenger hjelp fra dem, uttalte Stølen til Dagbladet tidligere i dag.

Tone Tellevik Dahl deler Stølens bekymring, og tror ikke det finnes noen «quick fix» på de unge ranerne. Hun mener politiet må si litt mer om hvor skoen trykker.

- Byen har mange tiltak i dag som fungerer godt. Uteseksjonen i kommunen jobber tett med politiet og snakker mye med ungdommene som henger i sentrum hver dag og kveld. Barnevernet skal forsøke å nå ut til disse ungdommene, og motivere dem til å endre livsstil. Det mest effektive er å nå ut før ungdommene starter med kriminalitet. Hvis politiet har gode tips til hva kommunen kan gjøre bedre, tar vi dem gjerne i mot, sier Tellevik Dahl.

Ransbølge Bare i går fikk politiet tre ransmeldinger, blant annet der en 88-åring ble slått ned og ranet. I natt ble en 20-åring ranet utenfor kjøpesenteret Gunerius. Også en familieblokk for studenter, på Tøyen, er blitt utsatt for to innbrudd de siste ukene. Nina Hovland Moronski (32) måtte flykte fra tyvene.

- Byrådet ser meget alvorlig på situasjonen. Det er viktig å understreke. Ungdom kan plasseres på barnevernsinstitusjon, men det er ikke hjemmel i loven for lukkede institusjoner, sier byråd for eldre og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H).

Tellevik Dahl sier barnevernet i Oslo har vært under økonomisk press i en årrekke, og det blir ikke bedre av at antall barn og unge i hovedstaden stadig øker.

- At Stoltenberg-regjeringen ga øremerkede midler til barnevernet i Oslo har vært redningen de siste åra. Hadde man bare hatt byrådets foreslåtte bevilgning, ville barnevernet vært mye verre stilt. Det utføres mye godt barnevernarbeid i Oslo, men jeg er usikker på om det er nok ressurser til å håndtere de tyngste tilfellene på en god måte. Arbeiderpartiet har alltid lagt inn økt satsing på tidlig innsats ettersom det er både billigere og mer effektivt , sier Tone Tellevik Dahl.

- Lettvint - Det er lettvint å beskrive det slik Tellevik Dahl gjør. Oslo er glad for at Staten har bidratt med ekstra midler til barnevernet, men man må ikke glemme at Oslo har en annen modell for organisering av barnevernet med stor frihet på bydelsnivå. Barnevernstjenester er lovpålagt, og det kommer først i stramme budsjetter. Bydelene er tildelt betydelige ressurser, sier Søreide.

- Får barnevernet i Oslo nok ressurser til å håndtere de tyngste tilfellene?

- Man kan alltid si at det er en stram budsjettsituasjon, men barnevernet i Oslo har mye godt arbeid å vise til, blant annet Salto-samarbeidet, et samarbeid mellom politi og kommune som går ut på håndtering av utsatt ungdom, sier Søreide.

UTSPILL: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon tar til orde for at barnevernet skal låse inn ranere som er for unge til å fengsles.. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
UTSPILL: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon tar til orde for at barnevernet skal låse inn ranere som er for unge til å fengsles.. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer