Hva mente Jens?

Statsminister Jens Stoltenberg sa i går at epoken for store vannkraftutbygginger i Norge er over. Olje- og Energidepartementet advarer nå mot å tolke statsministeren for bokstavelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vi nå er kommet dit at tiden for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over.» Slik ordla Jens Stoltenberg seg i gårsdagens nyttårstale etter å ha slått fast at staten stanser de upopulære utbyggingsplanene på Saltfjellet i Nordland.

Men hva er egentlig en stor utbygging? Både kraftubyggere og miljøvernere klør seg nå i hodet, og lurer på hvilke vassdrag de fortsatt må slåss om.

- Vi har behov for å gå en oppklaringsrunde med departementet om dette, sier informasjonssjef Bjørnar Olsen til Dagbladet.no.

Han lurer på om Beiarn (0,2 TWh) regnes som «en stor utbygging», eller er må man opp i prosjekter som gir like mye kraft som hele den nå skrinlagte utbyggingen i Saltfjellet/Svartisen (1 TWh). Til sammenligning ligger Alta-kraftverket på 0,5 Twh.

- Hvis han mener prosjekter i størrelsesorden 1 TWh har han nok rett i at epoken for slike utbygginger er over. Men mener han 0,2 så er det flere prosjekter i samlet plan for vassdrag som faller ut, sier Olsen.

- Ikke stopp i utbygginger

Olje- og Energidepartementet advarer mot å tolke Stoltenbergs uttalelser for bokstavelig.

- Statsministeren har signalisert en høyere terskel for hva en skal tåle av naturinngrep ved store utbygginger. Den store epoken er over, men det betyr ikke at det blir stopp i all vannkraftutbygging, sier politisk rådgiver Erlend J. Broli.

Han vil ikke gi Statkraft noe svar på om det er 0,2 TWh eller 1 TWh som regnes som en stor utbygging.

- Det er naturinngrepene som er viktig. Det går an å se for seg store utbygginger uten store naturinngrep, sier han.

Frykter løftebrudd

Einar Håndlykken i Natur og Ungdom sier at Stoltenbergs ordla seg klart nok, men frykter mer for oppfølgingen.

- Jeg frykter at han bare mener Saltfjellet. Mener han alvor burde han fremme en ny verneplan for vassdrag.

Til våren skal regjeringen behandle Øvre Otta-saken. Det mener Håndlykken blir den første prøvesteinen på Stoltenbergs løfte.

STORT NOK? Stoltenberg mener tiden er ute for nye store vannkraftutbygginmnger i Norge. Til våren skal regjeringen behandle Øvre Otta-saken.