Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva nå, Kjell Inge?

Med sine drøye 26 prosent av Kværner-aksjene har Kjell Inge Røkke allerede hånda dypt ned i honningkrukka til et verdensomspennende konsern. Den omstridte moldenseren har alltid hatt verden som lekegrind, og kan godt sitte med planer om å overta hele Kværner-butikken. Kværners verdensomspennende nett åpner uansett mange nye muligheter for Norges mest ambisiøse milliardær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner har 55000 ansatte spredt på de fleste kontinenter. I fjor omsatte de for 70 milliarder kroner.Sammen med Aker RGI og Aker Maritime vil Røkke da kunne bli herre over 90000 arbeidsplasser spredt over hele verden, med en samlet omsetning på over 100 milliarder kroner. Dermed vil han bli en industrikjempe i verdensformat.

Klart det frister for en mann som slo seg opp i USA, bygger supertrålere i Sør-Amerika, luksusyachter i Italia og skal nå - midt under dragkampen om Kværner - bruke litt tid på bjørnejakt i Alaska.

Dagbladet snakket i går med flere kilder med meget god kjennskap til både Aker, Kværner og Røkkes arbeidsmetoder. Ingen ser bort fra at Røkke ønsker å bli Kværner-konge, selv om det betyr nye, svimlende lån ingen helt fatter at noen vil kunne gi ham.

Maktkamp

Men først bryter Røkke altså industriell og strategisk håndbak med Kværner-sjef Kjell Almskog. En mann han ertet på seg tidligere i sommer ved å kjøpe seg opp som største enkeltaksjonær med over 26 prosent. I går klasket Almskog tilbake med et bud på 4,5 milliarder kroner for Røkkes eget Aker Maritime - om ikke annet for å lokke Røkke ut av skapet og finne ut hva han egentlig planlegger med Kværner. Røkke slo raskt tilbake og takket kontant nei til budet.

Kursen sank

Han skal ha mer penger, men det kan Kværner trolig ikke gi ham. Da budet på Aker Maritime ble kjent, sank kursen på Kværner-aksjene. Markedet mener prisen er for høy. Ifølge analytikere Dagbladet har snakket med er det lite trolig at en ekstraordinær generalforsamling vil godkjenne et høyere bud fordi verdien da vil synke enda mer. Samtidig steg kursen på Aker Maritimes aksjer i går.

- Røkke er smart, og sitter nå i en situasjon der han kan vinne på begge kanter. Høyner Kværner budet, blir noe han selv eier dyrt, og han vil tjene penger på det. Samtidig blir Kværner-aksjene billigere, og han kan kjøpe seg ytterligere opp i konsernet for mindre penger, sier en kilde til Dagbladet.

Tidsspørsmål

Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe, som selv solgte sitt Umoe Olje og Gass til ABB for kort tid siden, uttalte til Dagens Næringsliv tidligere i sommer at han tror det bare er et tidsspørsmål for Røkke tar kontroll over hele Kværner. På Aker Maritimes pressekonferanse i går avviste ikke konsernsjef Sverre Skogen at selskapet er ute etter flere Kværner-aksjer.

Dyr prosess

Men skal Røkke klatre opp på Kværner-tronen blir det i så fall en lang og svært dyr prosess. - Men hvis han hadde kapitalen, tror jeg ikke han ville nøle, sier en annen kilde til Dagbladet.

Røkke har allerede nå stor innflytelse i Kværner med sin aksjepost. Men skal han få reell makt alene, må han opp i 33 prosent av aksjene. Først da kan han gå inn og blokkere vedtak.

- Men heller ikke da kan han faktisk gjennomføre noe. Da må han ha over 50 prosent av aksjene, og det blir en lang og blytung vei, også for Røkke. Da må han ut og kjøpe aksjene til markedspris, og han vil selv være med på å drive kursen opp.

Skvise

Ingen tviler på at det er lurt å slå sammen Kværner Olje og Gass og Aker Maritime. Ingen tviler heller på at Røkke er ute etter å skvise mest mulig penger ut av denne prosessen. Samtidig vil ingen se bort fra at Røkke ønsker å gjøre noe konstruktivt industrielt. Bygge opp noe som varer.

Men erfaringsmessig er det umulig å si hvor Røkke hopper. Får han så mye som han vil for Aker Maritime, kan han godt trekke seg tilbake med en pen gevinst, samtidig som han har vært med på å skape en god, industriell løsning.

I mellomtida må Kværner slite med en hyperaktiv storaksjonær de helst ikke vil ha ved bordet.

Børsen vil granske

Oslo Børs meldte i går at de vil granske de siste dagenes handel med Aker Maritime-aksjer. Selskapet la fredag fram et svakt halvårsresultat, men aksjen hadde likevel en markert stigning samme dag. Flere medier har i helga referert rykter i markedet fredag om at Kværner ville legge inn et bud på selskapet. Oslo Børs vil derfor rutinemessig undersøke handelen.

KVÆRNERKONGE? Kjell Inge Røkke kan godt tenkes å ville overta hele Kværnerbutikken- men først er det bjørnejakt i Alaska.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media