Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva nå, lille Ap?

Frp skårer rekordhøyt på meningsmålingene, mens Ap når historisk lavmål. Sterke krefter i partiet gjør sitt beste for å undergrave og isolere statsminister Jens Stoltenberg. «Miljøet rundt Jens» er blitt et begrep i Ap. Det er ikke hyggelig ment.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JENS STOLTENBERG sendte Ap til værs da han tok over som partiets frontfigur. Et halvt år etter er partiet i fritt fall. MMIs tall viser at han har mistet nærmere 260000 velgere fra toppen i februar til august. Nå bites hestene. Mens Fremskrittspartiet fosser fram på meningsmålingene, brytes Arbeiderpartiet ned av indre strid, giftig mistenksomhet og handlingslammelse. Velgermagneten Jens Stoltenberg er i ferd med å bli usynlig for velgerne.

Da Ap's landsstyre var samlet sist, var det for å feire den nyvunne regjeringsmakten. Når landsstyret møtes i dag, er bakteppet en fersk måling der Carl I. Hagens parti er større enn Arbeiderpartiet. Og det er før budsjettstormene har startet.

Partiet som til det kjedsommelige har stått for stø kurs, står nå ikke støtt på beina. Det er åpenbare sprekker i laget. Partiet med kommunikatoren Stoltenberg som regjeringssjef sliter med fokus og profil.

Bare Ap-leder Thorbjørn Jagland humrer og ler. Hva har gått så riv ruskende galt? Dagbladet har snakket med en rekke kilder i parti og regjering.

NÅR JENS STOLTENBERG og Thorbjørn Jagland forsikrer at de jobber godt sammen, er det ingen grunn til å tvile på det. Men så enkelt er det ikke. Flere framhever at Stoltenberg opptrer forsiktig for ikke å provosere eller støte Jagland.

- Jagland hemmer ham, sier en kilde. Dette fnyser andre av.

- Thorbjørn har bevisst holdt seg i bakgrunnen i flere måneder. Jens har hatt arenaen helt for seg selv. Til slutt måtte Thorbjørn på banen og ta grep, sier en kilde til Dagbladet.

- Å la Jens overta også som partileder nå, ville vært hasard. Han ville ikke hatt en sjanse til å få gjennom de store vanskelige sakene i partiet, sier en annen.

DETTE VISER til fulle at uansett hvor enige Jagland og Stoltenberg måtte forsikre at de er, brukes de som helter og redningsmenn av hver sine fløyer i partiet. Stoltenbergs støttespillere tror fullt og fast på at situasjonen vil bli bedre etter landsmøtet, når store saker er avklart. Da vil Stoltenberg få et klart produkt å selge. Andre rister på hodet av det.

- Det norske folk sitter jo ikke bare og venter på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Partiets frontfigur må også kunne håndtere prosessen før det. Det er aldri lett å håndtere uavklarte saker. Men det må man kunne i politikken, sier en kilde.

Vedkommende mener Stoltenbergs problemer som regjeringssjef ikke minst skyldes hans valg av medarbeidere, en kritikk som paradoksalt nok også rammet Jagland da han var statsminister. Men kritikken mot Stoltenberg er mer stigmatiserende. I store deler av partiet omtales Stoltenberg og mannskapet på Statsministerens kontor som «blåruss».

- Utvalget av folk rundt ham er for snevert. Det har skjedd en glipp ved sammensetningen.

Et godt råd til Stoltenberg er at han skaffer seg medarbeidere med solid standing i partiet, sier en kilde.

VED PARTIKONTORENE landet rundt savnes direktekontakt til statsministeren der inne i Oslo. På grunn av avstanden blir valg av saker og fokus feil, påpekes det.

Sakene Ap's landsstyre skal diskutere i dag og i morgen - organisering av sykehusene og fylkeskommune og konkurranseutsetting - tenner ikke folk, sier en Ap-veteran med mange års fartstid på Stortinget.

- Det er dessverre slik at hver gang finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Thorbjørn Jagland, eller andre i regjeringen eller partiledelsen åpner munnen, mister Ap velgere til Frp, sier en annen stortingsrepresentant til Dagbladet.

- Vi har gitt Carl I. Hagen enerett på å kommunisere med velgerne, sier en annen kilde i partisystemet.

- Er det kommet så langt at våre sentrale tillitsvalgte har glemt hvordan folk flest snakker og tenker - og ikke minst hvordan det er å leve et helt vanlig liv - er det tragisk, men da må de lære seg dette på nytt, sier han.


Artikkelforfatterne er journalister i Dagbladets politiske avdeling.