Hva nå, prinsesse?

HANOI (Dagbladet): Märtha Louise har akkurat lagt bak seg sitt andre store offisielle utenlandsbesøk på egen hånd. Nå venter julefeiring i Norge. Men hva vil egentlig prinsessen med livet sitt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Märtha Louise (28) nærmer seg et punkt i livet der noen alvorlige valg må gjøres. Viktigst blir det å definere hva slags prinsesserolle hun skal ha.

- Det blir litt offisielt arbeid og å fortsette med hestene. Men jeg må jo slutte med hestene en eller annen gang, sier hun.

Märtha Louise har tidligere ikke lagt skjul på at hun er skuffet over resultatene hun hittil har oppnådd som sprangrytter.

- Hva vil prinsessen satse på?

- Det vet jeg ikke, skulle ønske jeg visste det.

Alt for barna

Denne Asia-reisen har for en stor del stått i barnas tegn. Prinsessen har besøkt sykehus, slumsentre og barneleirer. Reisen ble avsluttet i går ved at prinsessen åpnet SOS-barnebyers leir i Viet Tri, hundre kilometer nord for Hanoi.

I Fredrik Wandrups bok om hennes bror, sier prinsessen:

«Jeg føler at jeg kan bidra med noe. Hvis jeg ikke hadde følt at det var noen respons, hadde det ikke vært så hyggelig for meg å utføre de offisielle oppgavene mine. Men jeg føler at jeg i min stilling kan gjøre noe positivt for landet og for enkeltmennesker. Det er viktig for meg.»

- Dette er din andre store tur alene siden Afrika-besøket i 1992. Har du andre kvalifikasjoner i dag enn den gang?

- Ja, jeg har siden jobbet med barnepasienter og føler jeg har bakgrunn for å sette meg raskere inn i ting. Jeg blir heller ikke så lett sjokkert av hva jeg måtte se.

Som utdannet fysioterapeut har prinsessen vært involvert i terapiridning for funksjonshemmede. Hun har også vært og kikket på fysikalsk behandling av torturofre i København.

Tilbake til Vietnam

Under sitt besøk i Vietnam har hun vært i kontakt med et rehabiliterings- og utdanningssenter for blinde i Vietnams hovedstad. Hun fikk en innføring om stedets spesialkompetanse innen massasje og akupunktur for blinde. Så begeistret ble Märtha Louise at hun ba senteret sende henne læreplanen.

Er det så mulig for prinsessen å gå ut i vanlig jobb?

Til det har den viljesterke prinsessen tidligere svart ubetinget ja. Er tida nå kommet til at hun vil spesialisere seg for å ta et slik viktig skritt?

Under sin Asia-reise ville hun ikke svare på et slikt spørsmål. Isteden sa hun hva hun drømte om når hun går av flyet;

- Jeg vil sette meg ned foran tv-en med beina på bordet.