Hva nå, Saddam?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arrestasjonen av Saddam Hussein blir i dag framstilt som et vendepunkt for Irak, som kan føre til samhold og politisk stabilitet. Både president George W. Bush og statsminister Tony Blair har gitt uttrykk for håp om at den mange måneder lange væpnede opposisjonen nå vil avta og etter hvert forsvinne. I det ligger det også et håp om at et stabilt Irak vil styrke posisjonene til Bush og Blair både ute og hjemme.
  • Her er det imidlertid ingen grunn til å ta noen seier på forskudd. Fortsatt har man ingen klar kunnskap om hvem som står bak bombeaksjonene og angrepene som har ført til at mer enn 190 amerikanske soldater, og et ukjent antall sivile, er blitt drept etter at krigen ble erklært over 1. mai.
  • Trolig er det en rekke forskjellige motstandsgrupper som står bak, grupper som alltid vokser fram når en okkupant har hals- og håndsrett i et fremmed land. Om volden stanser, avhenger i stor grad av hvor raskt amerikanerne, og deres partnere, trekker seg ut av Irak og lar irakerne bli herrer i eget land.
  • Saddam Husseins videre skjebne skal nå avgjøres av en domstol. Hvilken er fortsatt uklart. Amerikanerne vil ha en tenkepause for å klargjøre for seg selv hva de skal gjøre med eksdiktatoren. Styringsrådet i Irak hevder at de vil stille ham for retten i det nyopprettede tribunalet som skal dømme tidligere ledere av Baath-partiet. Juryen vil bestå av irakere, og dommerne skal utnevnes av styringsrådet.
  • Menneskerettsorganisasjoner forlanger at Saddam Hussein blir stilt for en internasjonal rett etter mønster fra krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag. Det høres ut til å være den riktige løsningen. Men så lenge det er USA som bestemmer, ser ikke en internasjonal domstol ut til å være mulig. USA har slåss med nebb og klør mot internasjonale domstoler under FN, og har utfoldet en heftig diplomatisk virksomhet for å etablere avtaler med en rekke land om at amerikanske statsborgere som er tiltalt for krigsforbrytelser ikke skal utleveres til en internasjonal domstol. Det betyr at valget står mellom et tribunal organisert av okkupantene eller et tribunal organisert av ledere som anser seg selv for å være Saddam Husseins ofre.