Hva nå, Taliban?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban løslot før helga de 19 gjenværende sørkoreanske gislene fra fangenskapet i Afghanistan. Kravene som ble innfridd var minimale; en garanti om å trekke ut sørkoreanske soldater som likevel skulle forlate Afghanistan i år, og et løfte om ikke å sende kristne bistandsarbeidere på misjonstur til det krigsherjede landet. Men Taliban har trolig fått mer. En japansk avis skriver at sørkoreanske myndigheter har betalt de islamistiske kidnapperne to millioner dollar.

Ved å forhandle direkte med kidnapperne har sørkoreanske myndigheter brutt et internasjonalt prinsipp. Dette har de fått kritikk for fra flere hold, også fra afghanske myndigheter. Men det står ikke til å nekte for at 19 liv trolig ble spart på grunn av disse forhandlingene. For pårørende er et liv viktigere enn prinsipper.

Taliban ser ut til å ha kommet ganske godt ut av denne gisselkrisen. Fra analytikerhold blir det påpekt at opprørsgruppa har sikret seg en viktig politisk gevinst ved å forhandle direkte med et annet lands myndigheter. Hva som er mer bekymringsfullt, er at mange ser ut til å tone ned det faktum at kidnapperne i sommer tok livet av to av de mannlige gislene. Sett i lys av dette, blir den litt avslappede atmosfæren rundt gisselløslatelsene en smule kunstig.

Det spennende blir hva som skjer i tida framover. Mange frykter at Taliban kan ha blitt inspirert til å ta nye gisler. Om det skjer, har den sørkoreanske regjeringen bare gjort vondt verre. Men andre tror at de siste ukers forhandlinger er et tegn på at Taliban ønsker seg til forhandlingsbordet – for å spille en rolle i den politiske prosessen i Afghanistan.

USAs og NATOs mål er å knuse Taliban militært, men det er lite som tyder på at noe slikt vil lykkes. Det har ikke minst å gjøre med at islamistene, som tilhører den pasjtunske befolkningen, har støtte fra mange av sine etniske brødre. Pasjtunerne er Afghanistans største folkegruppe, men er utestengt fra maktens korridorer. At president Hamid Karzai er pasjtuner hjelper lite. Han er en enslig svale og uten særlig reell makt.

Skal det bli håp om fred i Afghanistan, må pasjtunerne med i den politiske prosessen. Man kan like det eller ikke, men veien går neppe utenom Taliban.