Hva peker den lange viseren på?

Dommedagsklokka flyttes fram på onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På onsdag skjer det en lite hyggelig verdensbegivenhet. Dommedagsklokka, som indikerer hvor nært vi er er et kjernefysisk ragnarok, stilles fram.

Nærmere midnatt, som er tidspunktet da en kjernefysisk katastrofe er umulig å unngå, har ikke klokka vært siden den kalde krigen tok slutt.

Iran og Nord-Koreas kjernefysiske virksomhet, usikrede radioaktive materialer i Russland og økende terrorisme gjør sitt til at klokka nå flyttes nærmere 12-tallet.

Det faktum at 2.000 av 25.000 atomvåpen i USA og Russland er utskytningsklare gjør også sitt. Økende bruk av kjernekraft til sivile formål bidrar også til at klokka nå flyttes fram.

- Verden har gått inn i sin andre atomalder, en epoke som preges av alvorlige trusler. De globale klimaendringene fører til krav om utbygging av kjernekraft som kan øke faren for spredning av atomvåpen, heter det i nyhetsbrevet Bulletin of the Atomic Scientists.

Dommedagsklokka ble opprettet i 1945 av vitenskapsmenn som hadde bidratt til utvikling av de første atomvåpnene. De var dypt bekymret over at slike våpen kunne utløse en uopprettelig global katastrofe. Siden 1947 har klokka blitt ivaretatt av styret ved The Bulletin of the Atomic Scientists ved Universitetet i Chicago. Klokka har vært på coveret av hvert eneste av utgavene av publikasjonen.

I løpet av 60 år er klokka stilt 17 ganger. Det nærmeste vi har kommet dommedag var i 1953 da USA og Sovjetunionen prøvesprengte hydrogenbomber med ni måneders mellomrom. Da var klokka to minutter på midnatt. I 1972, da de to supermaktene undertegnet nedrustningsavtalene SALT og ABM, ble den flyttet tilbake til 12 minutter før nullpunktet. I 1991, etter den kalde krigen, var klokka 17 minutter på midnatt.

I 2002 ble klokka stilt til sju minutter på midnatt etter at Bush-regjeringen ikke ville undertegne flere nedrustningsplaner og angsten for terrorangrep begynte å styre verdenspolitikken. På onsdag stilles den igjen.

STILTE KLOKKA I 2002: Nobelpristvinneren i fysikk Leon M. Lederman ved Dommedagsklokka på Universitet i Chicago. I 2002, da dette bildet ble tatt, ble klokka stilt til sju minutter på midnatt etter at Bush-regjeringen ikke ville undertegne flere nedrustningsplaner og angsten for terrorangrep begynte å styre verdenspolitikken. Foto: SCANPIX
STILTE KLOKKA I 2002: Nobelpristvinneren i fysikk Leon M. Lederman ved Dommedagsklokka på Universitet i Chicago. I 2002, da dette bildet ble tatt, ble klokka stilt til sju minutter på midnatt etter at Bush-regjeringen ikke ville undertegne flere nedrustningsplaner og angsten for terrorangrep begynte å styre verdenspolitikken. Foto: SCANPIX Vis mer

Nærmere midnatt.