Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva pønsker egentlig Kim Jong-Un på nå?

Verden frykter at diktatorens neste trekk kan komme på årsdagen til farens død i neste uke.

HENRETTET ONKELEN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un (t.v) har fått onkelen Jang Song-Thaek henrettet. Her er de sammen. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix
HENRETTET ONKELEN: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un (t.v) har fått onkelen Jang Song-Thaek henrettet. Her er de sammen. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Henrettelsen av Kim Jong-uns mektige onkel sjokkerer en hel verden.

Jang Song-thaek ble sett på som diktatorens mentor etter at faren Kim Jong-il døde, og ble ansett som Nord-Koreas nest mektigste mann. Etter henrettelsen ble han også vanæret i regimets mediekanaler som et «foraktelig menneskelig avskum» og forræder.

Viktige Kina-bånd Men nå undrer en hel verden på hva Kim Jong-un egentlig tenker.

Jang var også Kinas viktigste bindeledd til lederskapet i Pyongyang. Likevel vurderer eksperter det som usannsynlig at Beijing vil foreta seg noe som kan forårsake panikk eller paranoia i Nord-Korea.

- Det er som når du har en gasslekkasje. Du vil være veldig, veldig forsiktig slik at det ikke oppstår en gnist, sier sikkerhetsekspert Jingdong Yuan ved Universitetet i Sydney til nyhetsbyrået AP.

- Men dette er ingen ønsket utvikling for Kinas del, sier han.

Yuan anslår at Kina likevel børster støv av beredskapsplanene i fall ustabilitet eller til og med regimets kollaps kan være nært forestående, og dermed sørge for en massiv flyktningsstrøm til Kina. En slik eskalering vil også sette Nord-Koreas atomanlegg i fare.

- Vil føre egen politikk Den svenske analytikeren John Rydqvist ved Totalförsvarets Forskningsinstitutt bemerker at Kim Jong-un ved en tidliger anledning har henrettet en rekke militærtopper.

ETTÅRSDAG: Her går Nord-Koreas leder ved siden av kista til avdøde Kim Jong-un. Onkelen var tett på diktatoren, men ble henrettet. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix
ETTÅRSDAG: Her går Nord-Koreas leder ved siden av kista til avdøde Kim Jong-un. Onkelen var tett på diktatoren, men ble henrettet. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix Vis mer

- En teori kan være at Kom Jong-un vil kvitte seg med sin fars militære arv og begynne å føre sin egen politikk, sier Rydqvist til Aftonbladet.

- I så fall har Kim Jong-un gått systematisk til verk med å rense ut militærtopper i 2012 og nå byråkrattoppen, der Jang satt på toppen.

Rydqvist sier at Sør-Korea venter seg en militær eller politisk provokasjon.

En sannsynlig dato kan være allerede 17. desember - altså på ettårsdagen til Kim Jong-ils dødsfall.