Hva ser du på dette bildet?

100 år gammel forskning mener det sier mye om deg som person.

GAMMEL GÅTE: Dette bildet kan oppfattes ulikt fra person til person, og noen er treigere enn andre til å forstå at det faktisk er to bilder. Bildet sto, ifølge Daily Mail, første gang på trykk i et tysk magasin på slutten av 1800-tallet, og ble noen år senere plukket opp og brukt av den amerikanske psykologen Joseph Jastrow.
GAMMEL GÅTE: Dette bildet kan oppfattes ulikt fra person til person, og noen er treigere enn andre til å forstå at det faktisk er to bilder. Bildet sto, ifølge Daily Mail, første gang på trykk i et tysk magasin på slutten av 1800-tallet, og ble noen år senere plukket opp og brukt av den amerikanske psykologen Joseph Jastrow. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En eldgammel optisk illusjon har de siste dagene gått sin seiersgang på sosiale medier.

Bildet viser to forskjellige dyr - alt etter hvordan hjernen din oppfatter bildet.

NB: Et par setninger ned ligger svaret på hva du kan se i bildet. Så hvis du ikke har prøvd selv, bør du stoppe å lese nå. Illusjonen - som blant annet er omtalt av Daily Mail - ble berømt da den amerikanske psykologen Joseph Jastrow tok opp bildet for å illustrere sin teori om at vi også «ser» med hjernen på slutten av 1880-tallet.

Tegningen, som altså viser både en and og en kanin, er en av illusjonene som nevnes i boka til NTNU-ansatte Nils Kristian Rossing, «Du tror det ikke når du ser det».

Han jobber til daglig på Vitensenteret i Trondheim, som i 2009 opprettet en egen vandreutstilling med optiske illusjoner.

- Grunnen til at jeg synes dette er så interessant skyldes at man ofte ved relativt enkle eksperimenter kan avsløre hvordan synssansen fungerer, fra linsa ytterst i øyet og langt inn i synssenteret bak i hjernen, sier Rossing til Dagbladet.

Mer kreative Ifølge Jastrows gamle forskningseksperiment, sier måten du oppfatter bildet på mye om hvordan du er som person. Ifølge Daily Mail, fastslo forskeren nemlig at personer som enkelt kunne se både kaninen og anda, hadde flere ideer til bruksområder for hverdagsgjenstander enn de som slet med å se at bildet faktisk kan være både en and og en kanin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.