Hva sier egentlig sjiraffen? Ny forskning kaster lys over spørsmålet

- Dette er kjempespennende!, sier Dyreparken i Kristiansand.

BRUMMELYD: Studien, som er gjort av forskere ved Universitet i Wien, har klart å påvise en brummelyd på omkring 64 hertz fra sjiraffene. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
BRUMMELYD: Studien, som er gjort av forskere ved Universitet i Wien, har klart å påvise en brummelyd på omkring 64 hertz fra sjiraffene. Foto: Nina Ruud / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hunden bjeffer, fugler kvitrer, og reven sier som kjent wa-pa-pa-pa-pa-pa-pow - i alle fall ifølge Ylvis-brødrene, som gjorde verdenssuksess med låta «What Does the Fox Say» for to år siden. 

Nå kaster ny forskning fra Universitet i Wien lys over hva slags lyd giraffene lager. Forskerne har nemlig klart å fange en lavrekvent brummelyd på bånd. 

- Jeg ble fascinert, for signalene har en veldig interessant lyd og en kompleks akustisk struktur, sier forsker Angela Stöger til forskningsnettstedet New Scientist, som har publisert et lydklipp av den spesielle sjiraff-brummingen. 

- Kjempespennende Forskningen ble gjort ved at forskerne lyttet til 1000 timer med lydopptak fra tre europeiske dyrehager. 

Leder for dyreavdelingen Helene Axelsen ved Dyreparken i Kristiansand, er henrykt over funnet. 

Ved Kristiansand Dyrepark har de nå tre giraffer, etter at giraffen Melvin ble stanget i hjel av en antilope tidligere i år. 

- Dette er kjempespennende! Vi har ikke merket noe særlig på giraffene, de er stort sett veldig tause, sier Axelsen. 

Hun sier hun har vært klar over at de langhalsede dyrene kan lage lyder som er for lavfrekvente til at menneskeøret oppfatter dem, men har ikke hørt noe om brummelyden forskerne mener de har påvist.

Den skal ifølge New Scientist være omtrent 92 hertz, noe som faktisk kan oppfattes av menneskeøret. Forskerne klarte imidlertid ikke å påvise noen såkalt «infralyd» - altså lyd som er for lav til at menneskeøret kan oppfatte det - fra sjiraffene.

Gjør begge deler Det har derimot en eldre studie fra North Carolina Zoological Park vist tidligere. Studien, som er gjort i 1999, viser at sjiraffer er i stand til å lage både infralyd og hørbare lyder. 

Forskningen viste at 90 prosent av lydene forskerne klarte å fange opp, lå mellom 14 hertz og 250 hertz - men at decibelnivået falt
markant ved lyder over 30 hertz, slik at disse i praksis ikke var hørbare.
De siste ti prosentene av lydene forskerne klarte å påvise, var kategorisert som hørbare, og lå mellom 11 og 11.200 hertz. 

Forskningen fra Universitetet i Wien viser imidlertid at giraffene stort lager brummelyden om natten.

- Da er vi der ikke så mye, men det hender jo, da har vi ikke hørt en sånn lyd, sier Axelsen i Dyreparken i Kristiansand.