Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skal barnet hete?

Navne-spekulasjonene er i gang. Olav og Ragnhild er to favoritter. Hva velger du?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som Märtha Louise og Ari Behn vil kronprinsparet helt sikkert velge navn ut fra kongelig familietradisjonen. Det er her Olav og Ragnhild kommer inn som hete tips.

Men hvis det blir en prinsesse, vil også navnet Ingeborg kunne komme i betraktning. Det var navnet til kronprinsesse Märthas mor, som også var kong Haakons søster. Det er hun som har sydd dåpskjolen som alle kong Olavs etterkommere er døpt og som også den nye arvingen etter all sannsynligvis vil bære ved dåpen i Slottskapellet på senvinteren neste år.

Også Astrid og Märtha kan komme i betraktning, i hvert fall som mellomnavn. I tillegg finnes det flere flotte norske dronningnavn å velge mellom fra sagatiden, blant annet Ingrid (Svensdatter og Ragnvaldsdatter).

Fra svensketiden har vi dronningene Louise, Sofie og Josephine, som også kan være aktuelle - i hvert fall som mellomnavn. Den nåværende dronningens navn er det for tidlig å trekke fram som første fornavn, men også det kan være aktuelt som mellomnavn.

Blir det en prins er det trolig navnet Olav som er mest aktuelt. De danske kongenavnene Christian og Frederik er neppe aktuelle, men navnene Carl eller Oscar kan muligens bli et alternativ - i hvert fall som mellomnavn. Magnus, Eirik, Sigurd og Sverre er gode gamle norske kongenavn som også vil passe fint på en fremtidig norsk konge.

Nå er det ikke tradisjon for mange navn på kongelige babyer i Norge. Kong Harald har bare ett, mens hans søstre har henholdsvis to og tre. Haakon og Märtha har to navn hver, men bare prinsessen bruker begge navn til daglig.

Kong Olav ble døpt i England og fikk den gang navnet Alexander Edward Christian Frederik, navn fra både morens og farens familier.

Kong Haakon var døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men da prins Carl i 1905 ble bedt om å bli konge av Norge tok han det norske navnet Haakon, samtidig som den to år gamle sønnen fikk navnet Olav.

I Danmark har de valgt litt utradisjonelt når det gjelder kongelige barn de siste årene. Prins Joachim, nummer to i arverekken til den danske trone, har gitt sine to sønner navnene Nikolai og Felix, men har mer danske kongenavn som Christian, Frederik og Valdemar med i rekken av fornavn som ikke brukes til daglig.

Hvis kronprins Frederik av Danmark får sønn vil han uten tvil få navnet Christian foran en hel rekke mellomnavn. Og når den tid kommer får han tallet XI bak kongenavnet.

(NTB)