Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skal de drive med?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Rettssystemet vårt er under press. Mange domstoler har lange restanser, og dommerrekrutteringen er bekymringsfull. Politiet klager over ressursmangel, og deres etterforskning settes ofte under kritikk. Folk flest føler at hverdagskriminaliteten utfordrer deres trygghet uten at politiet griper inn. Og sjefen for Økokrim, Anstein Gjengedal, ser at den ene statsadvokat etter den andre forlater etaten og spør: - Hva skal vi drive med?
  • Men samtidig pågår en rettsprosess i Oslo tinghus som nå går inn i sin sjuende uke. Det gjelder AUFs triksing med den offentlige støtten. Et utall advokater og en parade av små og store politikere sitter enten tiltalt eller innkalles som vitner. Og ennå gjenstår de virkelig store gullfiskene. Ingen har hatt personlig vinning av de grep AUF-ungdommene tydde til for å få mest mulig penger ut av stat og kommune. Men selvsagt burde de ikke ha gjort det de gjorde, det er ikke bra å jukse skattebetalerne for å skape mulighet for enda større aktivitet i de politiske ungdomsorganisasjonene.
  • Men prosessens utgifter overskrider antakelig allerede de pengemidlene som urettmessig ble tilført AUF. Prosessens lengde skulle tilsi at det dreier seg om rikets sikkerhet, og i pressen er det skrevet flere kommentarartikler fra rettssaken enn fra et regjeringsskifte. Kan det være noe galt med prioriteringene i rettsvesenet, ja, i samfunnet, når enorme ressurser settes inn her, mens f eks Økokrim er underbemannet og den økonomiske kriminaliteten har fritt slag?
  • Et rettssamfunn bør selvsagt slå ned på alle ulovligheter for å opprettholde respekten for lov og rett. Men samtidig må ethvert samfunn prioritere sine knappe midler. De må sortere ut viktig fra uviktig, ikke bare ut fra hva rettshåndheverne tilfeldigvis greier å huke tak i, men ut fra en overordnet idé om hva som gagner samfunnsutviklingen og borgernes trygghetsfølelse. I det perspektivet blir det merkelig å høre Økokrim-sjefen etterlyse hva myndighetene vil med etaten, samtidig som retten langsomt og kostbart kverner seg gjennom AUF-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!