VALGETS KVALER: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og Orklas styreleder, Stein Erik Hagen, teller på knappene hva de skal gjøre med Sapa. Foto: 
<span style="background-color: inherit;">Iván Kverme / Finansavisen</span>
VALGETS KVALER: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og Orklas styreleder, Stein Erik Hagen, teller på knappene hva de skal gjøre med Sapa. Foto: Iván Kverme / FinansavisenVis mer

Hva skal de gjøre med sin felles «kjempebaby»?

Orkla og Hydro vurderer nå hva de skal gjøre med Sapa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): To av Norges største selskaper, Norsk Hydro og Orkla, eier sammen aluminiumskjempen Sapa. Selskapet er et resultat av at de to norske industrigigantene slo sammen sine virksomheter innen aluminiumsprofiler den 1. september 2013.

Da de to inngikk samarbeidet ble det avtalefestet at partene kunne kreve en børsnotering eller salg av Sapa etter tre år, uavhengig av hva den andre måtte ønske.

Nå er lock-up perioden over, og etter det Finansavisen erfarer diskuteres det nå to veivalg for aluminiumsgiganten:

At Norsk Hydro kjøper ut Orkla, eller at Sapa børsnoteres. At Orkla blir sittende med dagens aksjebeholdning skal være utenkelig.

Kraftig bedring

Sapa har vært gjennom en stor omstilling og restrukturering, som har båret vanvittige frukter, skriver Finansavisen i dag.

Fra 2013 til i fjor har omsetningen vokst med 26 prosent, til 53,3 milliarder kroner

Sapa har gjort det bedre og bedre, og selv om driftsinntektene falt litt i 2016 bedret driftsresultatet seg kraftig, fra 1,4 milliarder kroner i 2015 til 2,2 milliarder kroner i 2016. Og siden 2014 har driftsresultatet steget med 237 prosent, fra 652 millioner kroner.

Orkla og Norsk Hydro, som har eid selskapet 50/50 i tre år, står nå fritt til å børsnotere eller selge aluminiumsgiganten. Og verdien er trolig godt over 30 milliarder kroner, skriver avisen – over 15 milliarder kroner på hver.

Taushet er gull?

Sapas kommunikasjonsavdeling viser til at konsernsjef Egil Hogna er utilgjengelig for prat frem til fredag, og vil ikke svare på om det jobbes med en børsnotering eller et salg. Det vises kun til eierne.

Kommunikasjonssjef i Orkla, Håkon Magelie, er like ordknapp.

– Vi har ikke noe nytt å melde utover det vi sa under kvartalsfremleggelsen, sier han til Finansavisen. Og det var vi ikke hadde noe nytt å melde.

Flere økonominyheter

Trøndere skal selge kyllinger for 500 millioner
Dagens tall kan holde liv i spekulasjonene
Øker Goliat-reservene med 7,5 mill. fat