- Hva skal dere gjøre med terroristene i Syria? Slå dem i hodet med en avis?

Russlands president Vladimir Putin om vestlig støtte til opprørerne i Syria.

HARDTSLÅENDE: Russlands president slo fra seg i formiddag på det årlige Valdai-møtet, der russisk og utenlandsk elite møtes for å diskutere Russlands utfordringer og plass i verden. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool) Scanpix
HARDTSLÅENDE: Russlands president slo fra seg i formiddag på det årlige Valdai-møtet, der russisk og utenlandsk elite møtes for å diskutere Russlands utfordringer og plass i verden. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske presidenten langet ut mot vestlige posisjoner, fordi de ikke har noen realistisk plan for et Syria uten president Bashar al-Assad.

Uoversiktlige konsekvenser Putin har blitt den viktigste diplomatiske spilleren i Syria-konflikten etter at han i forrige uke fikk på plass en plan for å ødelegge Syrias arsenaler av kjemiske våpen. Det kan ha hindret amerikansk bombing, som også de fleste vestlige land mener ville hatt helt uoversiktlige konsekvenser.

- Når jeg snakker med mine (vestlige) kolleger så sier jeg: OK, kort sagt, dere vil ta deres (terroristenes) side og hjelpe dem å komme til makta, men hva da, sa Putin på den årlige Valdai-konferansen, der russisk og utenlandsk politisk og intellektuell elite møtes for å diskutere Russlands utfordringer og plass i verden.

Så svarte Putin selv på sitt spørsmål:

- Hva skal du gjøre da, ta ei avis og slå dem i hodet, slik at de gis fra seg makta?

Forslag om våpenhvile Putin framholdt at støtte til opposisjonen er en umulig posisjon. Han mener at den eneste veien å gå er å få partene i den utmattende borgerkrigen til forhandlingsbordet i Geneve. Men opposisjonen sier at de bare vil forhandle etter at Assad er borte. I de forsøk på forhandlinger som har vært gjort i den to og et halvt år lange borgerkrigen har opposisjonen enten ikke villet stille, eller ikke klart å samle seg om et mannskap i forhandlinger.

Den russiske presidentens tirade mot vaklende og uklar vestlig politikk i Syria kom omtrent samtidig med at den syriske visestatsministeren Qadri Jamil ba om våpenhvile i krigen fordi ingen av sidene er i stand til å vinne.

- Verken den væpnete opposisjonen eller regimet er i stand til å bekjempe den andre side, sa Jamil til BBC.

Han insisterte på at han snakket på vegne av regjeringen til Assad.

- Denne stillstanden vil ikke forandre seg på lang tid, sa Jamil.

- Et helt annet land Jamil sa at en våpenhvile etter en fredskonferanse i Geneve, slik USA og Russland er enige om, ville forutsette utenlandske soldater fra det han kalte «nøytrale og vennligsinnede land» på bakken.

Han lovte også at en politisk prosess etter en våpenhvile som ville gjøre Syria til et helt annet land enn det har vært til nå. Men han kom ikke med noen indikasjoner på hva han mener om Assads framtid.

- For alle praktiske formål er tida for det tidligere regimet slutt. For å få til våre progressive reformer må Vesten, og alle dem som som har involvert seg i Syria, av våre skuldre, sa Jamil.

Det er uklart om utspillet fra den syriske visestatsministeren er koordinert med russerne, som er den syriske regjeringens viktigste internasjonale støttespiller.

Det er ikke bare den russiske presidenten som frykter at Syria i framtida kan bli en utklekkingsanstalt for islamistisk terrorisme. De ytterliggående islamistene i al-Nusra utgjør 10 prosent av de rundt 100 000 opprørssoldatene, ifølge forsvarsanalytikerne i Jane's. De har ved flere anledninger utfordret mer moderate opprørere militært, ved å angripe dem, eller henrette deres ledere.