Hva skal du gjøre med dette, helseminister Strøm-Erichsen?

Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at helseministeren setter igang med screening etter tykktarmkreft.

KREVER HANDLING: Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at  Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen setter igang forsøk med screening etter tykktarmkreft, etter at Nasjonalt Råd også går inn for et pilotprosjekt med screening. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet og Scanpix (fotomontasje).
KREVER HANDLING: Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen setter igang forsøk med screening etter tykktarmkreft, etter at Nasjonalt Råd også går inn for et pilotprosjekt med screening. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet og Scanpix (fotomontasje).Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet:) - Vi mener det er behov for å prøve ut screening etter tykktarmskreft i Norge, sier helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie.

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten vedtok denne uka å sende en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om et pilotprosjekt med screening etter tykktarmkreft.

Nå vil Høie at regjeringen finner penger i neste års budsjett til prøveprosjektet.

- Screening etter tykktarmskreft er helseøkonomisk forsvarlig. Flere andre land og internasjonale studier viser at dette er lurt, sier Høie, som mener tiden er overmoden for å prøve ut dette i Norge.

- Vi mener det er lurt med en prøveordning, i noen utvalgte fylker til å begynne med, for å høste erfaringer.

Øker i Norge Som Dagbladet meldte igår, vil antallet tilfeller tykktarmskreft øke med ytterligere 70 prosent de neste 30 årene.

Antallet tilfeller av kreft i tykk- og endetarm er doblet i Norge siden 1960-årene. Økningen har ført til at Norge har gått forbi de andre nordiske landene, både når det gjelder forekomst og dødelighet.

- På landsbasis tror vi at screening kan forhindre mellom 50 og 300 dødsfall hvert år, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

-Men før vi kan starte for fullt må vi høste erfaringer om hvordan dette kan gjennomføres og hvordan folk informeres, sier han.

- Det er utfordrende, fordi de fleste av de som blir henvist til videre undersøkelser vil være helt friske, det er viktig å avveie komplikasjoner man kan få ved undersøkelsen opp mot gevinsten ved å vinne mange leveår, sier han.

SCREENING: Dagbladet skrev Onsdag at Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten nå anbefaler at det skal startes et pilotprosjekt med screening etter tykktarmkreft i Norge. Faksimile: Dagbladet 22. September 2010.
SCREENING: Dagbladet skrev Onsdag at Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten nå anbefaler at det skal startes et pilotprosjekt med screening etter tykktarmkreft i Norge. Faksimile: Dagbladet 22. September 2010. Vis mer

- I flere land har de kommet langt med screening for tykktarmkreft. I Finland for eksempel; får allerede halvparten av befolkningen over femti år tilbud om screening. Får man påvist denne kreftformen tidlig nok, er det større sjanse for å stanse den videre utviklingen, mener Helsedirektøren.

Spent Høyres helsepolitiske talsmann er glad for at Nasjonalt råd nå går inn for en prøveordning:

- Men jeg er spent på er om regjeringen er villig til å prioritere dette i budsjettet, sier Høie.

- Det er ikke snakk om mange millioner for å få et prøveprosjekt igang.

Høy prioritet - Å introdusere nye behandlingsformer krever et solid faglig grunnlag. Det er derfor Regjeringen ønsket en anbefaling fra Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten, før avgjørelse, sier statssekretær Robin Kåss i helsedepartementet.

- Høyre foreslo derimot å starte screening etter tykktarmkreft allerede i juni, før rådet hadde kommet med sin anbefaling, sier han.

- Når vi nå har fått vedtaket fra Nasjonalt Råd, har vi grunnlag for å ta en beslutning. Vi prioriterer å behandle saken raskt, sier han.

- Vi startet et nasjonalt handlingsprogram for denne kreftformenn allerede i april i år, og vi varslet nå på mandag at vi vil ha enda sterkere nasjonal styring av diagnose og behandling av blant annet kreft i tykk- og endetarm fremover, sier statsekretæren.