Hva skal du gjøre med dette, helseminister Strøm-Erichsen?

Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at helseministeren setter igang med screening etter tykktarmkreft.

KREVER HANDLING: Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at  Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen setter igang forsøk med screening etter tykktarmkreft, etter at Nasjonalt Råd også går inn for et pilotprosjekt med screening. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet og Scanpix (fotomontasje).
KREVER HANDLING: Helsepolitisk talsmann Bent Høie (H) krever at Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen setter igang forsøk med screening etter tykktarmkreft, etter at Nasjonalt Råd også går inn for et pilotprosjekt med screening. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet og Scanpix (fotomontasje). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet:) - Vi mener det er behov for å prøve ut screening etter tykktarmskreft i Norge, sier helsepolitisk talsmann i Høyre, Bent Høie.

Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten vedtok denne uka å sende en anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet om et pilotprosjekt med screening etter tykktarmkreft.

Nå vil Høie at regjeringen finner penger i neste års budsjett til prøveprosjektet.

- Screening etter tykktarmskreft er helseøkonomisk forsvarlig. Flere andre land og internasjonale studier viser at dette er lurt, sier Høie, som mener tiden er overmoden for å prøve ut dette i Norge.

- Vi mener det er lurt med en prøveordning, i noen utvalgte fylker til å begynne med, for å høste erfaringer.

Øker i Norge Som Dagbladet meldte igår, vil antallet tilfeller tykktarmskreft øke med ytterligere 70 prosent de neste 30 årene.

Antallet tilfeller av kreft i tykk- og endetarm er doblet i Norge siden 1960-årene. Økningen har ført til at Norge har gått forbi de andre nordiske landene, både når det gjelder forekomst og dødelighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer