- Hva skal jeg bukke for? Vi er frarøvet alt

Staten kom til samene med 94 skjeletter etter 96 år.

FÅR ENDELIG HVILE I FRED:   Skoltesamene fikk tilbake skjelettene sammen med en beklagelse fra staten. Røveriet skjedde for 96 år siden, i 1915. Foto: PER LARS TONSTAD / DAGBLADET
FÅR ENDELIG HVILE I FRED: Skoltesamene fikk tilbake skjelettene sammen med en beklagelse fra staten. Røveriet skjedde for 96 år siden, i 1915. Foto: PER LARS TONSTAD / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Staten, kirken og vitenskapen ga i går samefolket den dypeste beklagelse. Det skjedde foran 94 kasser med levningene av skoltesamer.

En stor urett ble begått, det var krenkende og nedverdigende å ta disse skjelettene fra gravene, sa statsråd Rigmor Aasrud.

Prester, forskere og politikere stod i kø for å uttrykke sorg og medfølelse. Men det gikk 96 år før levningene ble ført tilbake.

Nå ba øvrighetens representanter om forsoning og tilgivelse.

Skoltesamene er urbefolkningen som ikke bare har opplevd statlig autorisert gravrøveri, denne minoriteten har tapt alt. En gang styrte de sine egne samfunn på Nordkalotten.

Så dro nasjonalstater sine grenser, og skoltesamene ble sittende igjen uten land. De mistet alle sine rettigheter, også språket forsvant. 

- Rett i møkkakjelleren Derfor møtte ikke alle fram for å takke staten for skjelettene.

- Hva skal jeg bukke for? Vi er frarøvet alt. Og se hvor de legger levningene. Der stod det et fjøs før, skjelettene havner i møkkakjelleren, sier skoltesame Georg Ivanovitz (58).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer