Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva skal jeg gjøre nå?

Gunnar Stålsett (84) dømt til betinget fengsel i 45 dager for brudd på utlendingsloven. Hans renholder i en årrekke er både lettet og trist.

DØMT: Den tidligere biskopen Gunnar Stålsett ble dømt til 45 dagers betinget fengsel. Video: NRK. Vis mer

Tidligere biskop i Oslo, Gunnar Stålsett, er dømt til betinget fengsel i 45 dager, med en prøvetid på to år. Han får også 10 000 kroner i bot.

84-åringen fikk sin dom opplest i sal 227 i Oslo tingrett. Stålsett godtok dommen, som innebærer at han slipper å sone i fengsel så lenge han ikke bryter loven igjen de kommende to åra. Aktor Andreas Meeg-Bentzen sier påtalemyndigheten vil ta betenkningstid om hvorvidt avgjørelsen skal ankes.

- Jeg aksepterer dommen og har erklært at jeg er skyldig. Jeg hadde gjerne tatt en ubetinget dom, dersom det var prisen å betale for å få fram denne saken, sier Stålsett.

Stålsett møtte torsdag formiddag i retten og erkjent brudd på utlendingsloven, etter å i en årrekke ha brukt Lula Tekle som ulovlig arbeidskraft. Den tidligere biskopen sier han nå vil slutte å lønne Tekle, og sier han vil følge dommen.

- Men jeg gir ikke opp å støtte denne gruppen, og ville gjort det samme igjen, sier Stålsett.

VENNER: Gunnar Stålsett møtte Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENNER: Gunnar Stålsett møtte Lula Tekle før rettsmøte i Oslo tingrett torsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva skal jeg gjøre?

Lula Tekle svarte selv tappert på spørsmål etter spørsmål fra journalister og støttespillere etter at dommen falt i dag. Men hun er redd og lei seg.

- Jeg føler meg ikke bra, for hva skal jeg gjøre nå? Jeg hadde håpet at Gunnar ble frikjent. Han har jo ansatt meg for å hjelpe meg, men sånn ble det ikke, sier hun til Dagbladet.

Hun kniper munnen sammen. Øynene blir røde. Hun vet at Stålsett nå er dømt for å ha latt henne jobbe for seg. Det kan han ikke lenger, som han også bekreftet at han ikke vil gjøre i fortsettelsen.

TRIST: Lula Tekle er både lettet og trist etter dommen mot Stålsett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TRIST: Lula Tekle er både lettet og trist etter dommen mot Stålsett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg er litt lei meg og redd. Det var den eneste jobben jeg hadde, sier hun og ser ned i bakken.

- Jeg er et menneske og jeg kan ikke dra til Eritrea. Hva vil dere jeg skal gjøre? Regjeringen må bestemme det. Så jeg er lei meg, sier hun til Dagbladet.

DØMT: Gunnar Stålsett (84) er dømt til betinget fengsel i 45 dager for brudd på utlendingsloven. Slik skal han fortsette å hjelpe renholderen. Video: Øystein Sæthre. Reporter: Line Fransson Vis mer

Bevisst brudd på loven

Da 84-åringen tidligere torsdag møtte i retten, var det for å si at han ville ta den straffen som kom, uten å anke avgjørelsen. Han har hele tida vært klar over at han har brutt loven.

- Jeg ser det som plikt som samfunnsborger i et demokrati å arbeide for å endre lover som har uakseptable konsekvenser for våre medmennesker, sa Stålsett i rettssalen som var fylt av presse og tilhørere som hadde møtt opp for å støtte den tidligere biskopen.

Stålsett forklarte at Tekle hadde jobbet hos ham og betalt skatt fram til begynnelsen av 2000-tallet. Da hun mistet skattekortet på grunn av manglende arbeidstillatelse, valgte han likevel å la henne fortsette å jobbe hos seg.

- Spørsmålet var påtrengende: hva skal jeg nå gjøre, ansikt til ansikt med en ureturnerbar. Jeg kunne fortsette å gi henne penger, eller å fortsette å gi henne arbeid, mot loven. Fordi arbeid var hennes stolthet. Det gir henne verdighet. Jeg kunne ikke gjøre henne til tigger. Jeg valgte derfor å fortsette å ha henne i arbeid, sa 84-åringen.

300 kroner i timen

I nesten 15 år har den ureturnerbare asylsøkeren Lula Tekle (55) vasket hjemme hos Stålsett, uten oppholdstillatelse og arbeidstillatelse. De to skal ha blitt kjent allerede i 2001. Tekle var også selv til stede i rettssalen sammen med sin tolk, da dommen ble avsagt.

Ifølge Stålsett har kvinnen vært renholder hjemme hos ham i nærmere 15 år, og har det siste året fått 300 kroner per time. Hver gang hun har vært hos ham, har hun fått omkring 2100 kroner i betaling.