Hva skal prinsessen hete?

Navnediskusjonen har pågått siden graviditeten ble kjent sist sommer. I øyeblikket er Ingeborg det mest populære navneforslaget blant Dagbladet.nos lesere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09.14 i dag tidlig var kronprinparets venting over: Mette-Marit fødte en datter.

Hva skal hun hete?

Navnet på tronarvingen vil ikke bli offentliggjort på sykehuset like etter fødselen, slik tilfelle var med Maud Angelica, men først offentliggjort i statsråd eller ekstraordinært statsråd noen tid etter.

Barnet vil bli døpt i Slottskapellet. Og som prinsesse Märtha Louise og Ari Behn, vil kronprinsparet trolig velge navn ut fra kongelig tradisjonen. På forhånd kom Olav og Ragnhild kom inn som hete tips, melder NTB.

Ingeborg?

Navnet Ingeborg vil også kunne komme i betraktning. Det er både et gammelt norsk dronningnavn, og navnet til kronprinsesse Märthas mor, som også var kong Haakons søster. Det er hun som har sydd dåpskjolen som alle kong Olavs etterkommere er døpt i, og som også den nye arvingen etter all sannsynligvis vil bære ved dåpen i Slottskapellet på senvinteren.

Saganavn

Også Astrid og Märtha kan være aktuelle, i alle fall som mellomnavn. Maud blir neppe valgt, siden prinsessens datter er døpt Maud Angelica.

Det finnes flere flotte, norske dronningnavn å velge mellom fra sagatiden, blant annet Ingrid (Svensdatter og Ragnvaldsdatter).

Fra svensketiden har vi dronningene Louise, Sofie og Josephine, som også kan være aktuelle - i hvert fall som mellomnavn. Den nåværende dronningens navn Sonja er det kanskje for tidlig å trekke fram som første fornavn, men også det kan være aktuelt som mellomnavn.

Det er ikke tradisjon for mange navn på kongelige babyer i Norge. Kong Harald har bare ett, mens hans søstre har henholdsvis to og tre. Haakon og Märtha har to navn hver, men bare prinsessen bruker begge.

Kong Haakon var døpt Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, men da prins Carl i 1905 ble bedt om å bli konge av Norge, tok han det norske navnet Haakon, samtidig som den to år gamle sønnen fikk navnet Olav.

Utradisjonelt

I Danmark har de valgt litt utradisjonelt når det gjelder kongelige barn de siste årene. Prins Joachim, nummer to i arverekken til den danske trone, har gitt sine to sønner navnene Nikolai og Felix, men de har mer danske kongenavn som Christian, Frederik og Valdemar med i rekken av fornavn som ikke brukes til daglig.

Hvis kronprins Frederik av Danmark får en sønn, vil han uten tvil få navnet Christian foran en hel rekke mellomnavn. Og når den tid kommer får han tallet XI bak kongenavnet.

(Dagbladet.no/NTB)

JENTENAVN: Ragnhild er blant de heteste tipsene. Her representert ved prinsesse Ragnhild fru Lorentzen.