Hva skal Røkke gjøre med pengene?

Får 5,3 Kværner-milliarder fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kjell Inge Røkke smilte fra øre til øre da det ble klart at den norske staten og svenske SAAB og den mektige Wallenberg-familien går inn i eiersiden i Aker Kværner i dag.

Kanskje ikke så rart. Han har nå svimlende 15 milliarder kroner i ren cash, ifølge Dagens Næringsliv.

Det betyr at han har en gigantisk mulighet for andre investeringer. Røkkes Aker-konsern har inngått en avtale der Aker overfører selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyopprettede selskapet Aker Holding, der Aker får en eierandel på 60 prosent.

Transaksjonen gir en gevinst på 5,3 milliarder kroner som videre frigjør rundt 6,4 milliarder kroner. Ifølge DN.no sitter Aker sitter allerede med en pengesekk på på cirka ni milliarder kroner- altså 15 milliarder kroner til sammen!

- De frigjorte midlene blir i Aker og gir ytterligere forutsigbarhet for framtidige utbytter i tråd med etablert utbyttepolitikk, sa administrerende direktør i Aker, Leif Arne langøy, under pressekonferansen i regjeringskvartalet i dag tidlig.

Med andre ord får ikke «reke-Røkke» bruke milliardene på nytt fiskeutstyr.

40-50 milliarder

Analytiker Karl Otto Eidem i Glitnir sier til E24 at Aker nå har en finansiell løfteevne til et oppkjøp på 40 til 50 milliarder kroner.

NEPPE NY REKETRÅLER: Røkke sitter på en kjempebeholdning med kontanter, men lover å bli i Aker Kværner i ti år framover. Fotomontasje: Dagbladet.no
NEPPE NY REKETRÅLER: Røkke sitter på en kjempebeholdning med kontanter, men lover å bli i Aker Kværner i ti år framover. Fotomontasje: Dagbladet.no Vis mer

- Den summen er ment å illustrere kapasiteten, jeg tror ikke sannsynligheten for en investering i den klassen er så stor, sier Eidem.

Selv om den enorme pengesekken kan gi uante muligheter, lovte Røkke å bli Aker i årene fremover.

- Når det kommer til mitt eierskap skal det være i minst ti år. Det vil si at det kan være et evighetsperspektiv på dette. Det er gjort i et langsiktig perspektiv, og da var ti år et greit utgangspunkt, sa Røkke, som er imponert over sin nye eierkollega næringsminister Dag Terje Andersen.

Industriell utvikling

Konsernsjef Leif Arne Langøy i Aker vil ikke røpe konkrete investeringsplaner for pengebingen.

- Dette skal vi bruke til industriell utvikling av selskapene i Aker-gruppen. Det er mange selskaper i gruppen som trenger en sterk mor, sier Langøy.

Hva skal Røkke gjøre med pengene?
LAKK IKKE UT: Kjempeavtalen ble ikke gjort kjent før pressekonferansen i dag morges.