Hva skal sjarmør-bamsene hete?

FLÅ i HALLINGDAL (Dagbladet): Se hvor høyt vi klatrer i trærne! Er vi ikke blitt flinke? Småbjørnene som ble født i januar i Vassfaret Bjørnepark, seiler opp som Norges største sjarmørbamser og hjerteknusere. Men de to sjarmørene er navnløse - nå ber Vassfaret Bjørnepark Dagbladets lesere om hjelp til å finne de riktige navnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Nå kan DU gi dem navn.

  Etter at hele Norge fikk vite om de to norskfødte bjørnene i mars, har de vokst seg så søte at det blir vanskelig å holde seg på rett side av gjerdet når Vassfaret Bjørnepark åpner for besøkende 1. mai.
  De to babybjørnene - en hunn og en hann - veier nå begge seks kilo og har så vidt begynte å spise litt ved siden av melka de suger fra mamma Bertes bryst.
  - Moren viser stor omsorg for de små bjørnebarna sine. Hun er veldig rettferdig. Det er ikke uten grunn at ungene har vokst seg akkurat like store, forteller bjørnepasseren, som også heter Bjørn. Bjørn Lien, vel å merke.

  Lys jente - mørk gutt


  Han har fulgt utviklingen til de sprelske bjørnene fra de tittet ut av hiet til mamma Berte og pappa Rugg i mars. Da var de nesten to måneder gamle.
  Bjørn Lien visste ikke engang at Berte var drektig med de to små da hun gikk i hi tidlig i vinter.
  Men i dag er de midtpunktet i Vassfaret Bjørnepark og har allerede sjarmert bjørnepasserne Bjørn Lien og Martin Berg i senk.
  - Bjørnejenta har lys pels og er rolig og kjælen. Hun har flere ganger slikket meg over hele kinnet med ei varm tunge. Bjørnegutten har mørk pels og er en skikkelig mammadalt. Han er hissig og har allerede bitt meg i hånda, forteller Bjørn Lien.

  Vil bare leke


  Om natta sover bjørnene i hiet sammen med moren. De sover så tungt at bjørnepasser Martin Berg har store problemer med å vekke dem.
  - Men ut over dagen blir det liv i bjørnene, og når jeg skal få rampebjørnene tilbake til hiet, er de så våkne at de nesten aldri vil inn igjen. De vil leke videre, sier Martin Berg.
  Pappaen får ikke bjørnene møte lenger. Han er ikke så glad for at mamma Berta har fått to små. For ham er de to sjarmørene mest en trussel, fordi han ikke kan gjøre bjørnemamma drektig igjen før hun har sluttet å amme.

  Søskenkjærlighet


  Men mellom babybjørnene er det ekte søskenkjærlighet.
  Selv om de terger hverandre, legger de seg godt sammen for å holde varmen når de tar en middagshvil eller legger seg for natta.
  Hvis de blir for stygge mot hverandre, gjør tar mamma Berte tak i nakken på guttebjørnen, bærer han vekk og gir han en grundig vask.
  Men det er det ikke alltid så mye hjelp i, for etterpå er bjørnekrabaten like vilter og vil leke med søsteren sin igjen.
  - Men de er begge kjælne. Av og til tar moren dem opp på fanget og styker dem over hodet - akkurat som vi mennesker, sier Martin Berg.
  Bjørnene vil i lang tid vil være avhengig av moren. De kommer til å få melk langt utover høsten, men vil vokse seg store i løpet sommeren.
  På seinsommeren regner han med at de vil veie mellom 40 og 50 kilo.

HØYT TIL TOPPS: </B>Noe av det beste bjørnene i Vassfaret Bjørnepark vet, er å klatre i trærne. De kommer seg kjempehøyt opp - helt alene.