SISTE SKJULESTED:  Hva som skal skje med Osama bin Ladens kompleks i Abbottabad er fortsatt uvisst. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSAN
SISTE SKJULESTED: Hva som skal skje med Osama bin Ladens kompleks i Abbottabad er fortsatt uvisst. Foto: AFP PHOTO/Asif HASSANVis mer

Hva skal skje med bin Laden-huset?

Lokale myndigheter vil tjene penger på al-Qaida-komplekset i Abbottabad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pakistanske myndigheter står overfor et vanskelig valg etter drapet på Osama bin Laden: Hva skal de gjøre med huset al-Qaida-lederen skjulte seg i?

Enkelte lokalpolitikere mener man skal la huset stå, og rett og slett tjene penger på det hele, melder Wall Street Journal.

For komplekset er allerede blitt en attraksjon i den ellers så stille byen Abbottabad. Wall Street Journal forteller om store folkemengder som møter fram for å se huset, og ta bilde av seg selv foran komplekset som skjulte verdens mest ettersøkte mann.

«Skjult velsignelse» En høytstående lokalpolitiker foreslår at komplekset blir et permanent turistmål. Det kan bidra til et løft for byens økonomi, fremhever han.

- En ting vi håper på er at flere turister vil komme på besøk nå. De er her allerede, faktisk. Selv om vi ikke gjør dette om til et museum, vil folk fortsette å komme. Dette kan være en skjult velsignelse for oss, sier Mohammed Azfar Nisar, som sitter i byrådet i Abbottabad.

Men frykten for at komplekset vil bli et yndet mål for al-Qaida-lederens støttespillere, er til stede. En høytstående politibetjent sier til Wall Street Journal at han helst ser at bygningen blir sprengt i luften så fort som mulig. Slik at det ikke vil bli et samlingspunkt for ekstremister.

- Helt vanlig mann - Jeg vil ikke se at det blir et museum eller et hellig gravkammer av noe slag. Det burde forsvinne, bin Laden har skapt nok problemer allerede, sier politibetjenten.

Rent juridisk tilhører huset mannen som skal ha vært bin Ladens budbringer, og som ble drept i angrepet natt til mandag. Eiendommen skal ha blitt kjøpt for 50.000 dollar (276.000 kroner) i 2004 eller 2005.

Qazi Mahfouz ul-Haq, en medisinforeleser, bekrefter overfor WSJ at han solgte deler av eiendommen i 2005.

- Han (kjøperen) var en helt vanlig mann, god i språket, men ingenting spesielt eller ekstraordinært, sier han.