Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hva skal til for å få sparken da?

Kohinoor raser over at ambulansepersonellet som ikke tok med hodeskadde Ali bare får en advarsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statens helsetilsyn varslet i dag at de to ambulansesjåførene som forlot Ali Farah i Sofienbergparken i fjor sommer med en alvorlig hodeskade kun vil få en advarsel.

Tilsynet vil heller ikke begjære påtale.

De finner ikke tilstrekkelige holdepunkter for at ambulansepersonellets handlemåte var en konsekvens av rasisme.

Det får Kohinoor Nordberg, Ali Farahs samboer, som selv var til stede i parken da han ble slått ned, til å reagere kraftig.

- Jeg synes ikke det går an i det hele tatt. Etter det jeg skjønner har de brutt tre punkter i forskriften. En skal øyeblikkelig hjelp, omsorgsfull hjelp og ikke forlate pasienten i hjelpeløs tilstand. De har gjort alt det og da skjønner ikke jeg hva som tilsier at de kun skal få en advarsel, sier Kohinoor Nordberg til Dagbladet.no.

- Hva synes du om at Helsetilsynet ikke finner holdepunkter for at opptredenen var en konsekvens av rasisme?

- Det er jeg selvfølgelig helt uenig i. Men rasisme eller ikke, det var så hårreisende det de gjorde at jeg ikke skjønner hvordan de har konkludert slik som de har gjort. Det er et dårlig signal til hele samfunnet, sier hun til Dagbladet.no.

- Skuffende og tafatt

Tilsynet mener Ali fikk uforsvarlig behandling, men har ikke funnet at dette skyldes at han ikke var hvit.

BLE SLÅTT NED: Ali Farah ble slått ned da han og samboeren var i Sofienbergparken i fjor sommer. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
BLE SLÅTT NED: Ali Farah ble slått ned da han og samboeren var i Sofienbergparken i fjor sommer. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet Vis mer

- Ambulansepersonalet brukte ikke rasistiske ord og uttrykk, sa direktør Lars Hansen i Helsetilsynet på en pressekonferanse i dag.

Nils Nordberg, Kohinoors far, ble i dag informert om Helsetilsynets avgjørelse av Dagbladet.no.

Han vil se grundig på tilsynets avgjørelse, men har denne umiddelbare reaksjonen:

- Det er å se på det som skjedde med ganske milde øyne. Jeg må se på hva de skriver, men det høres ut som en skuffende og tafatt reaksjon, sier Nordberg.

Om at Helsetilsynet ikke finner holdepunkter for at opptredenen var rasistisk sier Nordberg:

- Det er i hvert fall ikke den følelsen jeg sitter igjen med når jeg ser tilbake på det som skjedde.

Slipper ikke unna kritikk

Ambulansepersonellet slipper for øvrig ikke unna all kritikk.

image: - Hva skal til for å få sparken da?

- Personellets handlinger var uforsvarlige og ikke i tråd med kravet om omsorgsfull hjelp, konkluderer tilsynet.

- Det var uforsvarlig av ambulansepersonellet og ikke transportere pasienten til sykehus eller legevakt. Unnlatelsen var også i strid med kravet om å yte øyeblikkelig helsehjelp. Flere av uttalelsene til ambulansepersonellet er også uakseptable, sier Hansen.

Statens helsetilsyn finner i motsetning til Helsetilsynet i Oslo og Akershus at ambulansepersonellet foretok en undersøkelse av Ali før de forlot stedet. De mener dette skyldes at de har foretatt en grundigere vurdering med flere kilder.

Vanskelig å miste jobben

Helsetilsynet mener ambulansepersonellet har brutt helsepersonelloven. Dette er imidlertid ikke nok til at de mister autorisasjonen.

- En advarsel er også en alvorlig reaksjon, sier Hansen.

Han mener det skal det mye til før en enkelthandling fører til tap av autorisasjon. De vanligste årsakene til tilbakekall er rusmisbruk og psykisk lidelse.

- Det skal mye til for at helsepersonells adferd i seg selv anses som uforenelig med yrkesutførelsen og fører til tilbakekall av autorisasjon. Av eksempler nevnes incest, nedlasting av barneporno og drap, skriver Helsetilsynet i et bakgrunnsnotat for avgjørelsen.

Debatten er stengt i kveld grunnet begrensede modereringsmuligheter i kveld. Takk til alle som deltok.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media