«Hva skal til for å gjøre inntrykk på Oslo Ap?»

Rune Gerhardsen vant debatten, men ble feid av banen av en taus og mektig allianse. Da stemmene ble talt opp, tapte han femteplassen med fattige ti stemmer mot ungdomskandidaten Ragnar Bøe Elgsaas. Til slutt lot Gerhardsen seg overtale til å stå på reserveplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagbevegelsen og AUF dannet en effektiv allianse og feide Gerhardsen vekk fra sikker stortingsplass.

I skuffelsen gjorde Rune Gerhardsen det umiddelbart klart at han ville trekke seg fra lista.

- Jeg er ikke så sikker på hvor klokt dette valget er. Jeg er uroet over at flertallet ikke legger større vekt på hvordan en skal vinne en valgkamp. Når alle som argumenterte for meg ikke gjorde inntrykk på flertallet, da skjønner jeg ikke helt hva som kan gjøre inntrykk på denne forsamlingen, sa en svært skuffet Gerhardsen da tallenes dramatiske tale var klar ved 21-tida i går kveld:

  • Etter halvannen times verbal kamp om femteplassen på Oslo-lista, gikk Ragnar Bøe Elgsaas av med seieren. 132 stemmer for han, 122 for Gerhardsen.

Men etter stående applaus og innstendige oppfordringer lot Gerhardsen seg likevel overtale til å stå på sjuendeplass, i praksis en varamannsplass.

Bygge bru

- Den støtten jeg nå fikk, følte jeg veldig sterkt. Oslo Ap er en forsamling som er delt i to. Den situasjonen har vi levd med en god stund. Hvis jeg nå kan bidra til å bygge bru over denne kløften, skal jeg stå på lista, sa Gerhardsen.

Men da alliansen AUF/fagbevegelsen i Oslo Ap sprakk, tapte Inger Lise Husøy den antatt siste faste plassen til AUF-eren Saera Titti Khan (21). Hun er født og oppvokst i Norge, men har sine røtter i Bangladesh.

Det var den tause majoritet - eller de grå musene, som noen koketterte med - som gikk av med seieren i et av de mer dramatiske nominasjonsmøtene i Arbeiderpartiets historie.

Det hjalp ikke at Rune Gerhardsen brøt en uskreven regel på nominasjonsmøter, da han inntok talerstolen.

- Vi kan ikke vinne velgere ved å servere kaffe og roser på stands. Vi må bevege menneskenes sinn og intellekt. Jeg har irritert dere og lover å fortsette med det. Det er konflikter som driver politikken framover, sa han i et innlegg som åpenbart engasjerte forsamlingen.

Men ikke nok.

- Trenger Rune

Oslo Ap valgte en ung og nærmest ukjent politiker framfor den erfarne og markante, men kontroversielle Rune Gerhardsen. Hans tilhengere som underveis i møtet trodde det skulle gå Gerhardsens vei, var rystet og sjokkert over utfallet. For helt fram til opptellingen var dette Rune Gerhardsens kveld.

20 av 29 talere gikk inn for Rune Gerhardsen på sikker femteplass.

«Vi har bruk for Rune på Stortinget. Vi har ikke råd til å miste Rune,» var gjennomgangstonen i et overveldende flertall av kampinnleggene om femteplassen. Talerne framhevet Gerhardsen evne til å engasjere, sette dagsorden og skape debatt.

Det spørs om den lista representantskapet i Oslo Ap vedtok i går er egnet til å gjøre det.

BLIR RESERVE: Med knapt flertall takket Oslo Ap nei til Rune Gerhardsen på sikker femteplass. Etter nederlaget lot han seg overtale til å stå på sjuendeplass. Det betyr at Gerhardesen må gi opp drømmen om å bli stortingsrepresentant.