Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fra perlevenner til Twitter-fiender:

Hva skjedde egentlig her?

«Det er ingenting som noen gang vil kunne skille oss», sa Macron med Trump ved sin side i fjor. Tidligere denne uka sammenliknet han en telefonsamtale med Trump med pølselaging.

KOS: Frankrikes president Emmanuel Macron fikk en god klem fra sin «kjære venn» Donald Trump da de to møttes i Det hvite hus i april. Det siste døgnet har de to langet ut mot hverandre i full offentlighet. Foto: Jim Bourg   / Reuters / NTB Scanpix
KOS: Frankrikes president Emmanuel Macron fikk en god klem fra sin «kjære venn» Donald Trump da de to møttes i Det hvite hus i april. Det siste døgnet har de to langet ut mot hverandre i full offentlighet. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har knapt gått halvannen måned siden de særdeles kjærlige bildene av den amerikanske presidentens «bromance» med Frankrikes president Emmanuel Macron fra Washington gikk runden i internasjonale medier.

Bildene av statslederne som kysser hverandre på kinnet, går hånd i hånd, planter trær, eller spiser middag sammen tydet på en god tone mellom de to. Man skulle nesten tro at de var perlevenner.

LEI?: USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron avbildet hånd i hånd utenfor Det hvite hus i april i år. Etter meldinger om et varmt vennskap, er det stadig mer som tyder på at de to statslederne begynner å gå lei. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
LEI?: USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron avbildet hånd i hånd utenfor Det hvite hus i april i år. Etter meldinger om et varmt vennskap, er det stadig mer som tyder på at de to statslederne begynner å gå lei. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Fredag og lørdag møtes Trump, Macron og resten av statslederne for G7-landene på toppmøtet i Quebec i Canada. Gruppa består av de sju økonomiske og demokratiske stormaktene USA, Frankrike, Canada Italia, Japan, Storbritannia, og Tyskland.

USAs innføring av økte tollsatser, atomforhandlinger med Nord-Korea, Trumps marsj ut av Iran-avtalen og den globale klimaavtalen har ført til anspent stemning før toppmøtet.

En telefonsamtale mellom Trump og Macron tidligere denne uka, har også vist at det kan oppstå dårlig stemning mellom «gode venner».

- Macron trodde han kunne snakke fritt, basert på forholdet (til Trump, red.anm.). Men Trump takler ikke å bli kritisert på den måten. Det var bare dårlig. Det var forferdelig, sa en ikke navngitt kilde om telefonsamtalen til CNN.

FLASS: Under møtet i Det hvite hus i april børstet Trump av jakken til Macron, og sa det var flass der. Foto: Kevin Lamarque   / Reuters / NTB Scanpix
FLASS: Under møtet i Det hvite hus i april børstet Trump av jakken til Macron, og sa det var flass der. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Urettferdig handel

Bakteppet er Trumps beslutning om å innføre ekstratoll på import av stål og aluminium fra USAs nærmeste allierte, blant annet EU og nabolandene Mexico og Canada.

Trump mener amerikansk industri i denne sektoren er utarmet etter «tiår med urettferdig handel». Statsledere fra landene som blir rammet tordner mot Trump, som de mener undergraver det multilaterale handelssystemet.

Da Macron selv ble bedt om å kommentere telefonsamtalen under en pressekonferanse tidligere denne uka, sammenliknet han samtalen med pølser …

- Som Bismarck sa, dersom vi hadde forklart folk hvordan man lager pølser, så er det ikke sikkert at de hadde fortsatt å spise pølser, sa Macron om telefonsamtalen med Trump, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

KOMMENTERTE UTSEENDET: Etter at Donald og Melania Trump hadde fått en omvisning i Les Invalides av Emmanuel og Brigitte Macron, kommenterte den amerikanske presidenten den franske presidentkonas utseende i fjor sommer. Video: Emmanuel Macron / Facebook Vis mer Vis mer

Macron viste til den velkjente uttalelsen fra en av 1800-tallets mest prominente statsledere: «Jernkansleren» Otto von Bismarck, som blir regnet som mannen bak Tysklands samling i 1871.

For å være helt presis, er Bismarck sitert på å ha sagt: «Den som vet hvordan lover og pølser blir laget, får aldri mer en rolig natts søvn».

SKÅL: Trump og Macron i Det hvite hus i april i år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
SKÅL: Trump og Macron i Det hvite hus i april i år. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men tilbake til Macron:

- Som sådan, så vil jeg at folk skal se retten bli servert. Men jeg er ikke overbevist om at kommentarer om kjøkkenet gjør måltidet noe bedre, sa den franske presidenten før han dro sin metafor enda et hakk videre:

- Vi i Paris har ikke for vane å kommentere hvordan det gikk; om det er stekende, kaldt, varmt eller forferdelig. Vi sørger for å få ting gjort. Og under G7-møtet, så kommer jeg til å ha en nyttig og ærlig samtale med president Trump, sa Macron.

Siden har vennskapet mellom Trump og Macron tilsynelatende fått seg en ytterligere knekk.

SKRØT: Trump skrøt uhemmet av vennskapet mellom ham selv og Frankrikes president Emmanuel Macron under første del av statsbesøket i USA i april. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
SKRØT: Trump skrøt uhemmet av vennskapet mellom ham selv og Frankrikes president Emmanuel Macron under første del av statsbesøket i USA i april. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Isolert

Donald Trump er som kjent ikke fremmed for å lange ut mot folk han har et anstrengt forhold til på Twitter. Men fredag var det altså kompisen Emmanuel Macron som sendte det kraftigste varselsskuddet:

- Det gjør kanskje ikke den amerikanske presidenten noe å bli isolert, men det gjør heller ikke oss noe å undertegne en avtale mellom seks land, om vi må, skrev Macron på Twitter dagen før toppmøtet mellom de sju stormaktene som utgjør G7-gruppen.

Trump langer på sin side ut mot både Canadas statsminister Justin Trudeau og franske Macron, som han mener skader USA med en urettferdig handelspraksis.

Hard retorikk

Jo Jakobsen, professor i statsvitenskap ved NTNU, mener «Twitter-krangelen» kan være én av flere årsaker til at Trump velger å reise fra G7-møtet tidligere enn planlagt.

- De andre statslederne har gått langt retorisk. Macron har vært spesielt hard i retorikken mot Trump med tanke på at Trump er hans nære allierte, sa Jakobsen til Dagbladet tidligere i dag.

Under en felles pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau i går gjentok Macron sin Twitter-uttalelse om at de andre landene ikke må være redde for å inngå avtaler uten Trump, selv om enstemmighet alltid er å foretrekke.

Dermed er overskriftene «verden mot Trump» og «6+1» idet årets G7-møte blir rullet i gang i den kanadiske byen Malbaie utenfor Quebec fredag kveld.

PLANTET: Donald Trump og Emmanuel Macron benyttet anledningen til å plante et fransk eiketre utenfor Det hvite hus under statsbesøket i april, mens Melania Trump nøyde seg med å se på. Foto: Joshua Roberts   / Reuters / NTB Scanpix
PLANTET: Donald Trump og Emmanuel Macron benyttet anledningen til å plante et fransk eiketre utenfor Det hvite hus under statsbesøket i april, mens Melania Trump nøyde seg med å se på. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til toll og handel, splitter også synet på klimapolitikk og Irans atomavtale USA fra resten av gruppen. Uenighetene er i år så store at det ikke er sikkert landene klarer å stille seg bak en felles slutterklæring, har flere diplomater røpet, ifølge NTB.

På vei til møtet ba også Trump om at Russland igjen blir medlem av G7, eller G8 som det het da russerne var med. Russland ble kastet ut av gruppen for verdens ledende industriland etter annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya i 2014.

STATSBESØK: Macrons statsbesøk til USA i april startet med en privat middag for Macron, kona Brigitte Macron, president Trump og førstedame Melania Trump i Mount Vernon. Foto: Jonathan Ernst   / Reuters / NTB Scanpix
STATSBESØK: Macrons statsbesøk til USA i april startet med en privat middag for Macron, kona Brigitte Macron, president Trump og førstedame Melania Trump i Mount Vernon. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Splittelser

Canada var raskt ute og avviste utspillet, mens Italias nye statsminister Giuseppe Conte ga uttrykk for at han var enig med Trump og at Russland bør få komme tilbake til gruppen, skriver NTB.

Seinere fastslo Emmanuel Macron at de europeiske G7-landene står samlet mot forslaget om å slippe Russland inn igjen, til tross for Contes utspill.

- Dette er et så spesielt møte at det nå først og fremst handler om å komme seg gjennom det uten å skape for store splittelser, sier Roland Paris, professor i statsvitenskap ved Universitet i Ottawa og tidligere utenrikspolitisk rådgiver for statsminister Trudeau, til NTB.

Han sier det hviler et stort ansvar på Trudeau som vert å sørge for at temperaturen i diskusjonene ikke blir så høy at det blir et brudd innad i G7.

UADSKILLELIGE: – Det er derfor ingenting noen gang vil kunne skille oss, sa den franske presidenten med Trump ved sin side i Paris i fjor. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
UADSKILLELIGE: – Det er derfor ingenting noen gang vil kunne skille oss, sa den franske presidenten med Trump ved sin side i Paris i fjor. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men allerede før Trudeau rakk å gi det et forsøk, møttes Trump og Macron i den kanadiske byen.

En kilde i det franske regjeringsapparatet sier til nyhetsbyrået AFP at Trump og Macron snakket om Nord-Korea og handel, og det hele beskrives som «très cordial» - veldig hjertelig.

Dermed er det kanskje åpnet for flere gode middager, som da Trump og Macron (og deres førstedamer) delte en bedre middag i Jules Verne-restauranten i Eiffel-tårnet i Paris i fjor sommer.

très cordial: Brigitte Macron, Donald Trump, Melania Trump og Emmanuel Macron spiste middag sammen i Eiffel-tårnet i fjor sommer. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
très cordial: Brigitte Macron, Donald Trump, Melania Trump og Emmanuel Macron spiste middag sammen i Eiffel-tårnet i fjor sommer. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media