TIL OFFENTLIG SKUE: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) går sammenlenket i full offentlighet fra fengselet til retten i Kisangani 14. august 2009. Foto: Espen Røst / Dagbladet
TIL OFFENTLIG SKUE: Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French (t.h.) går sammenlenket i full offentlighet fra fengselet til retten i Kisangani 14. august 2009. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Hva skjedde egentlig i jungelen 5. mai 2009?

Sjåfør Abedi Kasongo (47) ble funnet drept. Nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French hadde lagt på flukt i bilen hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidlig på morgenen tirsdag 12. juni 2009 ringer tipstelefonen i Dagbladet. En person som ikke oppgir navnet sitt, har dramatiske opplysninger: En nordmann er på flukt i Den demokratiske republikken Kongo.

Etter flere timers arbeid med å få bekreftet opplysningene publiserer vi den første nyhetsartikkelen noensinne om det som etter hvert er blitt kjent som Kongo-saken - et av de mest omtalte sakskompleksene i nyere tid, og som nå har fått en foreløpig konklusjon med løslatelsen av Joshua French fra kongolesisk soning.

DREPT: Sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasongo (47) ble funnet skutt og drept i jungelen. Ifølge de kongolesiske vitnene var det Moland som skjøt. Foto: Privat
DREPT: Sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasongo (47) ble funnet skutt og drept i jungelen. Ifølge de kongolesiske vitnene var det Moland som skjøt. Foto: Privat Vis mer

Ifølge opplysningene er to unge norske menn mistenkt for drap i det sentralafrikanske landet. Den ene, beskrevet som en 27-åring fra Østlandet, sitter allerede fengslet i den nordlige storbyen Kisangani, mens den andre - en 28-åring fra Aust-Agder - fremdeles altså er på frifot. Hans far, som har snakket med sønnen på telefon, sier imidlertid at han kommer til å overgi seg.

Samme dag melder Tjostolv Moland seg for politiet i Mambasa, nær grensen til Uganda. Etter tre dager med røff behandling blir han gjenforent med kameraten Joshua French i militærfengselet i Kisangani.

Vasket blod

Anklagene mot de to ekssoldatene er alvorlige. Den kongolesiske sjåføren og familiefaren Abedi Kasongo (47), som skulle kjøre nordmennene fra Kisangani til Kampala i Uganda, er funnet skutt og drept i jungelen, og Moland er av de kongolesiske medpassasjerene utpekt som gjerningsmann.

Et hovedbevis for politiet er et bilde som viser en glisende Moland vaske blod på førersida i sjåførens bil. Bildet er tatt av French med Molands kamera, kort tid etter drapet.

DEN FØRSTE ARTIKKELEN: Den aller første nyhetsartikkelen noensinne om Kongo-saken. Faksimile: Dagbladet.no 12. mai 2009
DEN FØRSTE ARTIKKELEN: Den aller første nyhetsartikkelen noensinne om Kongo-saken. Faksimile: Dagbladet.no 12. mai 2009 Vis mer

Dessuten: Fordi de to har på seg ID-kort fra Forsvaret i Norge, samt ID-kort fra sikkerhetsselskapet SIG Uganda med aliasene Mike Callan og John Hunt, mistenkes de for å være spioner.

Hva de to gjorde i Kongo, er omgitt av mystikk, men det er på det rene at de krysset grensa fra Uganda på en motorsykkel 27. april. Målet for turen var landets nest største by Kisangani, kjent for sin diamantindustri.

- Pengekrangel

Etter ei drøy uke i Kisangani hyrer de Kasongo til å kjøre dem tilbake til Uganda i pickupen hans. Sjåføren skaffer også to kongolesiske passasjerer, Gina Kepo Aila og Kasimu Aradjabo. Ifølge vitnene betaler nordmennene 50 dollar i forskudd, men det oppstår en pengekrangel på grunn av motorsykkelen, som skal stå på lasteplanet.

MOTORSYKKEL: Joshua French med Yamaha-motorsykkelen han og Moland tok seg fra Kampala i Uganda til Kisangani i Kongo med. Foto: Privat
MOTORSYKKEL: Joshua French med Yamaha-motorsykkelen han og Moland tok seg fra Kampala i Uganda til Kisangani i Kongo med. Foto: Privat Vis mer

Dette løser seg, og de fem legger ut på den lange kjøreturen tirsdag 5. mai. French sitter foran i passasjersetet, Moland sitter på lasteplanet med motorsykkelen, ifølge Aradjabo.

Etter ca. 11 mil går det galt. Ifølge Moland og French ble bilen angrepet av banditter under en stopp, men de kom seg unna ved å løpe inn i jungelen. Da de returnerte til bilen, fant de Kasongo død, og de to medpassasjerene var borte. De etterlot liket og tok seg videre i bilen.

Aila og Aradjabo forteller en helt annen historie. Ifølge dem beordret nordmennene en stans - deretter skjøt Moland Kasongo.

VITNENE: Hovedvitnene i saken mot Moland og French var Gina Kepo Aila (t.v.) og Kasimu Aradjabo (t.h.). Begge var med i bilen sammen med nordmennene og den drepte sjåføren. Foto: Espen Røst / Dagbladet
VITNENE: Hovedvitnene i saken mot Moland og French var Gina Kepo Aila (t.v.) og Kasimu Aradjabo (t.h.). Begge var med i bilen sammen med nordmennene og den drepte sjåføren. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

- Moland skrek: «Get out, get out, get out!», og skjøt, og skjøt og skjøt, forklarte Aradjabo i retten.

Vitnet forklarte videre at French hoppet på ham, men han kom seg løs og løp inn i skogen, og at både han og Aila ble skutt etter av Moland.

Til fots

Dagen derpå blir liket av Kasango funnet, og en storstilt jakt med soldater igangsettes. Etter en stund blir Moland og French nødt til å forlate bilen og fortsetter flukten til fots.

Etter tre dager i jungelen blir de funnet av soldater, som pågriper French. Moland klarer å unnslippe, men melder seg altså til slutt, etter ei uke på flukt.

Det viser seg at Moland har ringt faren Knut samme dag som han blir pågrepet. Faren har rådet ham til å melde seg for politiet, hvilket han altså gjør seinere på dagen.

Også Molands mor Mathilde deltar i kommunikasjonen med sønnen.

KONGO 2013: Drapsdømte Joshua French forteller om livet i militærfengselet Ndolo i Kongo. Det er den sterkestes rett som gjelder, ifølge French. Video: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

«Jeg sender ham en SMS hvor det står noe slikt som: 'Gi beskjed før du overgir deg.' Denne fikk vi aldri noe svar på», forteller moren på støttesida freefrenchandmoland.com.

- Liksomhenrettelser

Moland og French blir ifølge dem selv utsatt for grov mishandling umiddelbart etter pågripelsen, med paradering gjennom flere byer og «liksomhenrettelser». De blir plassert sammen med en rekke andre fanger med begrensede luftemuligheter.

Dette er bare starten på en svært lang og omstendelig rettsprosess, som etter flere ankerunder kulminerer i flere gangers dødsstraff. Moland dør i 2013, og French blir tiltalt og dømt for å ha drept ham.

Etter langvarige og intense forhandlinger på øverste nivå lykkes det norske myndigheter til slutt å få French løslatt. 17. mai 2017 er han tilbake i Norge etter åtte år i kongolesisk fengsel.

SENDE SMS: Mathilde Moland sendte sønnen Tjostolv en SMS mens han fremdeles var på flukt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SENDE SMS: Mathilde Moland sendte sønnen Tjostolv en SMS mens han fremdeles var på flukt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer