Hva skjedde i Forsvaret?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Under høringene i Stortinget om Lund-kommisjonens rapport ble det satt fram påstander om at Forsvaret hadde ødelagt et arkiv med registrering av personer på venstresida i norsk politikk i etterkrigstida. Daværende forsvarsminister Jørgen Kosmo forsikret at dette ikke var tilfelle. Viktig materiale var ikke blitt makulert i Forsvarets E-stab. Stortingskomiteen slo seg til ro med det. Heller ikke Lund-kommisjonen hadde funnet materiale som viste at Forsvaret hadde drevet ulovlig overvåking. Det gjorde heller ikke Nygaard Haug-utvalget.
  • Det er derfor ikke så lite overraskende at de to forskerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, som har skrevet historien om overvåkingen, hevder at Forsvaret makulerte slike arkiver. Det skjedde så seint som i 1991, og hensikten var åpenbart å hindre forskere i å få innsyn i materialet. Makuleringen var i strid med instruksen fra forsvarsminister Johan Jørgen Holst. Forsvarssjefene på den tida hevder at de ikke husker noe av dette.
  • Arkivene skal ha inneholdt navnene på kommunist- og nazisympatisører, og var samlet inn i tida fra 1947 til 1967. Som ledd i å kartlegge den omfattende overvåkingen på den tida ville det selvsagt vært av største interesse for forskerne å få tilgang til slike lister. Forsvaret må på egen hånd ha drevet en eller annen form for registrering, og er åpenbart ikke så uskyldig som det selv har hevdet.
  • Men dette må det nå bringes klarhet i, og det må forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll sørge for. Han satt selv i Stortingets kontrollkomité under Lund-høringene, og kan ha blitt ført bak lyset. Med det grundige arbeidet som er gjort både av Lund-komiteen og Bergh og Eriksen, er det kastet fullt lys over Overvåkingspolitiets omfattende virksomhet. Nå må vi få endelig beskjed om Forsvaret holdt på med samme geskjeften. Vi kan i alle fall ikke slå oss til ro med at våre fremste offiserer sier de ikke husker en så viktig sak fra bare ti år tilbake. Det står ikke til troende.