STRANDET HVAL: Det ble ingen sjøørret da Rolf Handeland tok med seg fiskestanga til Bekkensten, men på stranda lå en død nise. Foto: Rolf Handeland
STRANDET HVAL: Det ble ingen sjøørret da Rolf Handeland tok med seg fiskestanga til Bekkensten, men på stranda lå en død nise. Foto: Rolf HandelandVis mer

Hva skjedde med hvalen?

Tannhvalen mistet livstråden i indre Oslofjord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kriblet det i sportsfiskerfingrene til Rolf Handeland (55). Nydelig vær gjorde at han tok en tur ned til vannet for å fiske sjøørret.

Noe ørret ble det imidlertid ikke, men på stranda innenfor Ingierstrand i Oslofjorden fant han en ganske annen art - en tannhval på en drøy meter.

Ville ikke hatt den på kroken - Jeg er glad jeg ikke fikk den på kroken, sier Handeland som lurer på hva som får en hval til å strande langt inni Oslofjorden.

Hvalekspert og professor i systemfysiologi Lars Walløe ved Universitetet i Oslo bekrefter at den strandede hvalen er en nise - en liten tannhval. Når mennesker og dyr dør, fører gassproduksjon til at liket flyter opp.

- Vanligvis er nisene langt til havs, og blir spist opp før de rekker å flyte til land. Men det er ikke uvanlig å finne døde niser på stranda, selv i indre Oslofjord, forteller Walløe.

Sulten hval - Nisene er, som dyr flest, på jakt etter mat. I indre Oslofjord er det sild og brisling, sier Walløe.

Han forteller at såret trolig har oppstått etter at nisen har drevet på land, og grunnes måker som har begynt å spise på den døde tannhvalen.

PÅ LAND: Det var sol i dag, men det er nok ikke for å sole seg at denne nisen ligger på stranda. Foto: Rolf Handeland
PÅ LAND: Det var sol i dag, men det er nok ikke for å sole seg at denne nisen ligger på stranda. Foto: Rolf Handeland Vis mer