UVENTET COMEBACK: Etter at verdenssamfunnet i et døgn hadde trodd at Saif al-Islam satt i arrest hos opprørerne, dukket Muammar Kadhafis mest kjente sønn plutselig opp i sentrum av Tripoli og lot seg hylle av familieregimets tilhengere. Foto: IMED LAMLOUM / AFP / SCANPIX
UVENTET COMEBACK: Etter at verdenssamfunnet i et døgn hadde trodd at Saif al-Islam satt i arrest hos opprørerne, dukket Muammar Kadhafis mest kjente sønn plutselig opp i sentrum av Tripoli og lot seg hylle av familieregimets tilhengere. Foto: IMED LAMLOUM / AFP / SCANPIXVis mer

Hva skjedde med Kadhafis sønn?

Saif al-Islam er mannen som tidlig i morges «sto opp fra de døde».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEINT SØNDAG kveld: Det nasjonale overgangsrådet i Benghazi melder at Muammar Kadhafis innflytelsesrike sønn Saif al-Islam er blitt arrestert. Nyheten går verden over i løpet av minutter.

I grålysningen i går: Saif al-Islam møter journalister på pressehotellet Rixos i Tripoli, smilende, leende, hoverende og tilsynelatende seierssikker. Han tar med seg tre pressefolk på en tur rundt i området nær hotellet før han returnerer til Muammar Kadhafis hovedkvarter Bab al-Azaziya et lite stykke unna pressehotellet. På nytt er Kadhafis sønn i nyhetsbildet verden over.

HVA SOM har skjedd, er i øyeblikket uklart. Det går flere spekulasjoner:

1. Saif al-Islam ble aldri arrestert. Meldingen ble sendt ut på grunn av kommunikasjonssvikt.

Det som taler imot denne teorien, er at Motstandsrådet i går satt i forhandlinger med representanter for Den internasjonale straffedomstolen i Haag om vilkårene for å utlevere den ettersøkte Kadhafi-sønnen. Hadde rådsmedlemmene bløffet, ville de neppe ha gått inn i slike forhandlinger; de ville uansett bli gjennomskuet. En talsmann for overgangsrådet bekreftet også overfor TV-stasjonen Al-Jazeera i går at Saif al-Islam hadde vært i deres varetekt, men klart å rømme.

2. Saif al-Islam greide å slippe unna sine fangevoktere.

Denne spekulasjonen høres ganske så absurd ut. Hvis Libyas nest mektigste mann blir tatt, er det ikke bare å spasere rett ut av arresten. Han må ha vært under streng bevoktning.

3. Kadhafis sønn klarte å kjøpe seg fri for en stor sum penger.

Denne påstanden ble i går satt fram av en gruppe unge menn innen opprørsstyrkene som kaller seg 17. februar-bevegelsen. Gruppa mener altså at det dreier seg om korrupsjon og forræderi innen egne rekker. Denne påstanden spredte seg raskt i flere libyske sirkler utover dagen i går.

PÅ NÅVÆRENDE tidspunkt er det helt umulig å vite hva som er sant. Men verdens medier burde kanskje tenkt som en del skeptikere gjorde søndag kveld: Det ble aldri sendt ut noe bilde av arrestasjonen av Saif al-Islam eller av ham i opprørernes varetekt. Med dagens avanserte teknologi ville det vært svært så enkelt.

Det som i alle fall er sikkert, er at Det nasjonale overgangsrådet har tapt ansikt, både i sitt hovedkvarter Benghazi, i Tripoli og andre steder i Libya. Først og fremst står dets troverdighet på spill. For det andre har denne saken gitt Kadhafi-tilhengerne en sårt tiltrengt oppmuntring. Med Saif al-Islams opptreden i Tripoli i går kunne diktatorens tilhengere ved selvsyn konstatere at regimet fortsatt var oppe og gikk, selv om det hadde mistet kontrollen over store deler av Tripoli og andre deler av Libya.

FLERE EKSPERTER peker på at konflikten nå kan komme til å vare lenger enn man trodde før meldingene om Saif al-Islams arrestasjon ble annonsert. Men det som kanskje er aller alvorligst, er at fokus er blitt rettet mot Motstandsrådet på en måte medlemmene slett ikke føler seg bekvemme med.

Nå stilles spørsmålet om hvorfor ingen av rådets fremtredende ledere er kommet til Tripoli før å gi opprørerne den nødvendige politiske og moralske støtten og for å planlegge en overtakelse av makten. Er det fordi de er feige? Eller ønsker et flertall av rådets medlemmer at Benghazi skal være en viktig maktfaktor i det framtidige Libya? Det har alltid vært strid mellom Kyrenaika-regionen i øst, der Benghazi befinner seg, og Tripolitania i vest, der Tripoli gjennom historien har vært dominerende.

Mens Saif al-Kadfafi forelpig kan flire, må Det nasjonale motstandsrådet nå gå i seg selv. Den libyske revolusjonen tåler ikke mange slike feilskjær, skal landet stå samlet etter Kadhafis fall.