FASITEN: Mange vil måle, men fasiten kommer først når man tømmer valgurnene, som her i The Royal Horticultural Halls i London i går kveld. Alle de seneste meningsmålingene som kun spurte etter to svaralternativer, viste fordel for «remain». Slik gikk det ikke. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
FASITEN: Mange vil måle, men fasiten kommer først når man tømmer valgurnene, som her i The Royal Horticultural Halls i London i går kveld. Alle de seneste meningsmålingene som kun spurte etter to svaralternativer, viste fordel for «remain». Slik gikk det ikke. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'NVis mer

Hva skjedde med meningsmålingene?

Ingen av meningsmålingene dagen før valgdagen viste flertall for Brexit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de mange som i dag våknet til nyheten om at britene har stemt for å forlate EU, kom resultatet som et sjokk.

Meningsmålingene frem mot valgdagen og den store målingen som ble presentert etter at valglokalene stengte, indikerte at det gikk mot fortsatt britisk EU-medlemskap.

- Jeg vil karakterisere det som helbom. Dette er helt åpenbart et slag i ansiktet for tiltroen til meningsmålinger, sier professor Bernt Aardal ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

HER BLIR BREXIT EN REALITET: Presenterer valgresultetet i Storbritannia. Video: AP Vis mer

En kikk på de seks meningsmålingene som ble publisert dagen før britene gikk til valgurnene, viser at ingen viste flertall for Brexit.

To av målingene hadde en overvekt av respondenter som svarte at de ville stemme for at britene skulle forlate EU, men disse hadde også svaralternativet «vet ikke» («undecided»).

Alle meningsmålingene der man bare kunne velge mellom svaralternativene «leave» eller «remain», ga feil resultat.

Ferdig som statsminister: David Cameron ser ikke lenger på seg selv som rett mann for Storbritannia. Det kom fram etter Brexit resultatet. Vis mer

Den største av alle de seneste undersøkelsene, en meningsmåling gjennomført av Populus med 4700 respondenter, ga det galeste resultatet av dem alle: Den viste viste 55 prosent «remain», 45 prosent «leave».

- Har gått fem på

Et drøyt døgn seinere var det klart at spådommene var gjort til skamme: 52 prosent av britene stemte for å forlate EU, 48 prosent stemte for å bli.

Så: hva skjedde med meningsmålingene?

- Det er et godt spørsmål, og var det første som slo meg i morges, sier Aardal.

- De har nok en gang gått fem på i Storbritannia. Meningsmålingene etter valget i fjor var så unøyaktige at de satte ned en ekstern kommisjon for å se på hva som gikk galt.

Aardal sier at problemet er å få gode utvalg som tar opp i seg de mange variablene og skillelinjene folk fordeler seg etter i spørsmål som dette.

- Hvis holdninger fordeler seg etter geografiske forskjeller får man utfordringer, og hvis de også fordeler seg etter ulike inntektsgrupper blir det ytterligere problemer, sier han.

Han er overrasket over at det har båret så galt av sted.

- Meningsmålingsindustrien er en stor industri i England. Det er veldig overraskende at de bommer igjen. sier Aardal.

I redelighetens navn nevner vi at også Dagbladets utsendte reporter i England i anledning valget, Trym Mogen, også gikk på limpinnen, og spådde brakseier til «remain»-siden i natt:

«Det eksisterer et videoopptak der jeg spår 54,5 mot 45,5 i favør remain. Skriver det her også, for sikkerhets skyld», skrev Mogen på twitter rundt midnatt.

Så nederlaget i øynene

I stedet for en valgdagsmåling (Exit-poll) i går kveld, publiserte meningsmålingsinstituttet YouGov en måling basert på 5000 respondenter som viste 52 prosent «remain», 48 prosent «leave».

Resultatet ble altså det motsatte.

Men tilliten til målingen var så stor at UKIP-leder og en av Brexits mest innbitte forkjempere, Nigel Farage, nærmest innrømmet nederlaget seint i går kveld.

- Det ser ut til at «remain» vil ta en knapp seier, sa Farage.

Bare timer senere var spådommene gjort til skamme.

- Denne skulle være bedre enn en valgdagsmåling («exit poll»), men det er veldig krevende å dekke hele landet. Vi vil nok se en diskusjon etter dette, men det vil ikke forandre det faktum at de faktisk bommet, sier Aardal.

SJOKKERT: Nigel Farage, leder for UKIP og Brexit-forkjemper, innrømmet nærmest nederlaget etter at en meningsmåling i går kveld viste flertall for fortsatt EU-medlemskap. Men denne og flere av de siste dagers meningsmålinger ble gjort til skamme. Foto: Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa
SJOKKERT: Nigel Farage, leder for UKIP og Brexit-forkjemper, innrømmet nærmest nederlaget etter at en meningsmåling i går kveld viste flertall for fortsatt EU-medlemskap. Men denne og flere av de siste dagers meningsmålinger ble gjort til skamme. Foto: Photo: MICHAEL KAPPELER/dpa Vis mer

- For vanskelig

Ole Fredrik Ugland, forskningsleder i TNS Gallup, sier at de valgte å ikke presentere noen måling etter at stemmelokalene var stengt.

- Det var ingen andre institutter enn YouGov som presenterte noe. Vi sa at dette er for vanskelig, og vi har veldig liten erfaring med den type måling. Vi så også at YouGov målte galt under parlamentsvalget sist, sier Ugland.

Den siste meningsmålingen TNS Gallup presenterte, som kom 22. juni, dagen før valget, er blant de som traff best: Den viste 43 prosent leave og 41 prosent remain og hele 16 prosent som ikke hadde bestemt seg elelr ikke ville stemme.

- Når resultatet blir i nærheten av 50-50 er det veldig vanskelig. For å kunne si noe sikkert må man ha mange tusen respondenter, sier Ugland.

HØY VALGDELTAKELSE: mange tok turen til valglokalene i går, særlig i valgkretser der EU-motstanden er stor. Foto: Anthony Devlin/PA via AP) 
HØY VALGDELTAKELSE: mange tok turen til valglokalene i går, særlig i valgkretser der EU-motstanden er stor. Foto: Anthony Devlin/PA via AP)  Vis mer

Meningsmålingsguru Nate Silver hevder at Brexit-meningsmålingene sett under ett ikke har vært så gale: En sammenstilling han har gjort av flere av de seneste målingene viste 45,5 prosent leave, 45,4 prosent remain og 9,1 prosent som ikke hadde bestemt seg.

En sammenstilling Financial Times har gjort av flere meningsmålinger, viste 48 prosent «remain», 46 prosent «leave».

Snublet i valgdeltakelsen

Valgdeltakelsen i går (72,2%) var den høyeste for et britisk valg på tjue år.

Og nettopp valgdeltakelsen kan være snubletråden som har felt meningsmålingsinstituttene denne gang.

En undersøkelse gjort av YouGov viste at de som ville at britene skulle forlate EU med større sannsynlighet faktisk ville gå å stemme enn de som var i favør at britene skule forbli EU-medlemmer.

Og i dag, etter at resultatet er klart, slår YouGov fast at det er den høye valgdeltakelsen i EU-skeptiske valgkretser som har tatt dem på senga.

- Hvordan valgdeltakelsen slår ut for de ulike grupene er en faktor. Små endringer i valgdeltakelse i gruppene vil ha bidratt til resultatet. Det skal ikke mye endring til for at «remain»-siden ikke har så stor mobilisering, sier Aardal.

- Og valgdeltakelse er noe meningsmålinger er veldig dårlige til å plukke opp. Vi har mange eksempler på at meningsmålinger varsler rekordhøy valgdeltakelse. Når man kommer til valgdagen er deltakelsen ti prosentpoeng lavere enn man har spådd, sier Aardal.

Tradisjonelt er det slik at unge velgere i større grad ender opp som hjemmesittere på valgdagen enn eldre velgere.

Hvis det var tilfelle også under gårsdagens valg, vil det kunne ha hatt avgjørende påvirkning på resultatet. Brexit har nemlig også avdekket en generasjonskløft, der unge, britiske velgere i overveldende grad er EU-tilhengere, mens eldre velgere er EU-skeptiske.

LEDIG PLASS: Statsminister David Cameron (t.v.) annonserte i formiddag at han vil gå av som statsminister innen oktober. Partifelle Boris Johnson (t.h.), som har kjempet for Brexit, er bookmakernes favoritt til å ta over som leder for det konservative partiet . Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File
LEDIG PLASS: Statsminister David Cameron (t.v.) annonserte i formiddag at han vil gå av som statsminister innen oktober. Partifelle Boris Johnson (t.h.), som har kjempet for Brexit, er bookmakernes favoritt til å ta over som leder for det konservative partiet . Foto: AP Photo/Jae C. Hong, File Vis mer