Hva skjedde med meningsmålingene?

Ingen av meningsmålingene dagen før valgdagen viste flertall for Brexit.

FASITEN: Mange vil måle, men fasiten kommer først når man tømmer valgurnene, som her i The Royal Horticultural Halls i London i går kveld. Alle de seneste meningsmålingene som kun spurte etter to svaralternativer, viste fordel for «remain». Slik gikk det ikke. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
FASITEN: Mange vil måle, men fasiten kommer først når man tømmer valgurnene, som her i The Royal Horticultural Halls i London i går kveld. Alle de seneste meningsmålingene som kun spurte etter to svaralternativer, viste fordel for «remain». Slik gikk det ikke. Foto: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For de mange som i dag våknet til nyheten om at britene har stemt for å forlate EU, kom resultatet som et sjokk.

Meningsmålingene frem mot valgdagen og den store målingen som ble presentert etter at valglokalene stengte, indikerte at det gikk mot fortsatt britisk EU-medlemskap.

- Jeg vil karakterisere det som helbom. Dette er helt åpenbart et slag i ansiktet for tiltroen til meningsmålinger, sier professor Bernt Aardal ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

En kikk på de seks meningsmålingene som ble publisert dagen før britene gikk til valgurnene, viser at ingen viste flertall for Brexit.

To av målingene hadde en overvekt av respondenter som svarte at de ville stemme for at britene skulle forlate EU, men disse hadde også svaralternativet «vet ikke» («undecided»).

Alle meningsmålingene der man bare kunne velge mellom svaralternativene «leave» eller «remain», ga feil resultat.

Den største av alle de seneste undersøkelsene, en meningsmåling gjennomført av Populus med 4700 respondenter, ga det galeste resultatet av dem alle: Den viste viste 55 prosent «remain», 45 prosent «leave».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer