Hva skjedde med Saddam?

Den irakiske regjeringen setter i gang undersøkelser: Hvem hadde skjult mobiltelefon - og hvem sa hva under hengingen av Saddam Hussein?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var noen vakter som ropte upassende slagord, og det er nå gjenstand for regjeringens undersøkelse, sier Sami al-Askari, rådgiver for den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki, til Reuters.

– Skader Sadr-bevegelsen
Irakiske myndigheter offentliggjorde en video av en rolig vakt som prater til Saddam like før hengingen. Men amatøropptak gjort med mobiltelefon viser at noen av vitnene roper «dra til helvete» og hyller den sjiamuslimske militslederen Moqtada al-Sadr, i et forsøk på å spotte den dødsdømte fangen.

«Kaller dere dette å være mann?», var Saddams kommentar til slengbemerkningene.

Askari forteller at de nå vil undersøke hvordan noen klarte å smugle med seg en mobiltelefon med kamera inn i rommet hvor hengingen foregikk.

– De har skadet Sadr-bevegelsens image. Det skulle ikke ha skjedd. Før vi gikk inn i rommet hadde vi avtalt at ingen skulle ha med mobiltelefon, sier Askari.

– Ambassadøren ville utsette

En irakisk tjenestemann forteller også at den amerikanske ambassadøren til Irak forsøkte å overtale Maliki til ikke å forhaste seg med henrettelsen av den tidligere presidenten. Ambassadøren skal ha oppfordret irakiske myndigheter til å vente et par uker til.

– Amerikanerne ønsket å utsette henrettelsen med 15 dager fordi de ikke ønsket at han skulle henges med en gang, sier tjenestemannen som ønsker å være anonym.

– Men i løpet av dagen klarte statsministerens kontor å frambringe alle de dokumentene som var påkrevd, og amerikanerne endret mening da de så at statsministeren var fast bestemt på å gjennomføre henrettelsen, sier tjenestemannen videre.

LOVER HEVN: En rekke irakere i Saddam Husseins hjemby Tikrit demonstrerte i dag mot henrettelsen av ekspresidenten. Nå lover de blodhevn. Foto: Epa/Scanpix
LOVER HEVN: En rekke irakere i Saddam Husseins hjemby Tikrit demonstrerte i dag mot henrettelsen av ekspresidenten. Nå lover de blodhevn. Foto: Epa/Scanpix Vis mer

En talsmann for den amerikanske ambassaden i Irak har ikke kommentert opplysningene.

(NTB)