-  Hva skjedde med sønnen vår?

9. mai ble Jan René Meling (26) fra Stavanger brutalt drept i en park i Kabul. En måned seinere lever de pårørende fremdeles i uvitenhet om hva som skjedde med sønnen deres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO/KABUL (Dagbladet): -  Vi har så mange ubesvarte spørsmål. Hva var motivet? Fins det ingen vitner eller andre som kan kaste lys over saken? Hva gjør politiet der nede? Vi vet så lite, sier Dan-Olav Tjessem Meling.

Han er faren til den blide og eventyrlystne 26-åringen som ble kvalt og slått i hjel 9. mai.

Når Dagbladet treffer ham, sitter han ved graven til sin sønn i Stavanger og lurer på hva som egentlig skjedde den natta i Kabul.

Familien har hatt for mye å stri med til selv å oppsøke norske myndigheter for å finne ut hva som skjer.

Og norske myndigheter har ikke kontaktet familien på over to uker.

-  Feltpresten og den norske ambassadens folk i Pakistan og Afghanistan har gjort en kjempejobb. Vi har fått hjelp fra så mange hold. Men vi synes det er rart at politiet der nede ikke har gjort noe for å undersøke de mange løse trådene i denne saken, sier Meling.

Sosial

Jan René Meling var den eneste gutten i en søskenflokk på fire. Foreldrene beskriver ham som en sprek, ambisiøs, samfunnsengasjert og sosial person. Han vokste opp i en reiselysten familie og gikk lange fjellturer med sin far helt siden barndommen.

-  Vi var like mye kamerater som vi var far og sønn, sier Meling.

Før jul fullførte Jan et bachelor-studium i internasjonal finans i Australia. Turen hjem var planlagt som en kulturell reise gjennom Asia og Europa. Jan sendte e-post med nyttårshilsen fra Bangkok, kjørte motorsykkel til Katmandu og gikk tur i Tibets skyhøye fjell. I Nord-Pakistan møtte han sin eldre søster, og de reiste rundt sammen i tre uker.

Studenten hadde opprinnelig ingen planer om å dra inn i Afghanistan, noe han også ble advart mot av norske myndigheter. Men i Pakistan traff han også en sveitsisk journalist, Jürg Bigler. De to bestemte seg for å ta snarveien til Iran gjennom det krigsherjede landet.

Siste livstegn

Den 28. april tok Jan ut penger tilsvarende 6000 norske kroner, før han og sveitseren neste dag krysset grensa. Dette forteller 26-åringen selv i en e-post som han sendte hjem fra Kabul 30. april. Sønnen skriver at de «kommer til å bli her i Kabul-området de neste 5- 6 dagene, og så sette kurs for Herat som er på østsiden av landet».

Denne mailen er Jans siste livstegn. Han blir i Kabul i åtte dager til. Natt til den niende dagen blir Jan René Meling og sveitseren Jürg Bigler brutalt drept.

De to europeerne ble funnet på en hellelagt plass i en forlatt park et stykke utenfor Kabul sentrum, tidlig en søndag morgen. Parken tilhører et tidligere presidentpalass, som nå ligger delvis i ruiner. Både kampsport-utøvere og kriminelle holder til i området, som betegnes som farlig. Jan og Jürg ble drept i løpet av natta.

Spekulasjoner

Jan Meling ble kvalt og slått i bakhodet med en stein. Han hadde skrubbsår som tydet på kamp. Pass og penger var forsvunnet, men kameraet skal ha blitt liggende igjen. Seinere sa det stedlige politiet at det ikke fantes noe kamera på åstedet. Ryggsekken ble funnet, men de etterlatte vet ikke hvor. De har ikke fått høre noe om politiets teorier eller framskritt i etterforskningen. Spekulasjonene får sveve fritt.

Ifølge Dagbladets kilder i Afghanistan har drapssaken vært omtalt flere ganger i afghanske medier. Ifølge avisene er det sannsynlig at de to ble ranet og drept av en gjeng narkomane som holder til i området.

Dette var ukjente opplysninger for familien før de fikk høre det fra Dagbladet.

-  Det er så mye vi undrer oss over, sier Jan René Melings foreldre.

TUNGT TAP: Dan-Olav Tjessem Meling og de andre etterlatte sliter tungt med sorgen. I tillegg har de uvissheten om hva som egentlig skjedde da sønnen Jan ble drept i Afghanistan i mai.
REISEVANT: Jan René Meling (t.v.) og Jürg Bigler var reisevante karer. Dette bildet, tatt i Nord-Pakistan, sendte Meling hjem noen uker før han ble drept.