Hva skjedde med V605?

Alfahannen i Østmarka er sporløst borte og antatt død. Ingen vet hvorfor, og den er ikke den eneste.

SØKK VEKK: Alfahannen i Østmarka i Oslo og Akershus, kjent under ID-nummeret V605, (til venstre i bildet) har vært borte i lang tid. Her er hannen fanget på et viltkamera i Østmarka i februar 2017, sammen med tispa som nå lever alene i reviret sammen med parets to valper. Foto: Viltkamera.nina.no / John Odden
SØKK VEKK: Alfahannen i Østmarka i Oslo og Akershus, kjent under ID-nummeret V605, (til venstre i bildet) har vært borte i lang tid. Her er hannen fanget på et viltkamera i Østmarka i februar 2017, sammen med tispa som nå lever alene i reviret sammen med parets to valper. Foto: Viltkamera.nina.no / John OddenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skogene i Østmarka, i Oslo og Akershus, lever en ulvetispe sammen med to valper som blir ett år gamle til våren. Egentlig skulle den lille ulveflokken hatt et medlem til, men hannen, kjent under ID-nummeret V605, er sporløst forsvunnet. Det har den vært i mange måneder.

Ulven er ikke radiomerket, og det er ikke funnet DNA-materiale fra den siden mai 2017. Den siste helt sikre observasjonen av ulven på et viltkamera skjedde 13. juli i fjor, ifølge John Odden i Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Har neppe stukket av

Under leting etter spor og innsamling av DNA så langt i vinter, er det kun funnet tegn til de to valpene og tispa, forteller Ida Glemminge, regionalt rovviltansvarlig for Oslo, Akershus og Østfold i Statens Naturoppsyn (SNO).

- Når det er gått såpass lang tid, kan vi med relativt stor sikkerhet si at ulven ikke er der lenger, og at den med stor sannsynlighet er død, sier hun.

Men hva som har skjedd med den, er det ingen som vet.

V605 er et såkalt revirhevdende alfadyr, som betyr at den har funnet seg en make og et fast tilholdssted. Det er derfor ingen grunn til å tro at den har stukket av fra Østmarka for å begynne et nytt liv et annet sted.

- Det er ikke sånt ulver gjør, sier Glemminge.

- Har en ulv først etablert seg i revir med partner, blir den der så lenge de begge lever.

Har du tips i saken? Kontakt Dagbladets journalist her.

Sykdom, ulykke eller ulovlig jakt?

Den naturlige dødeligheten blant ulver er høy fram til de er rundt ett til to år gamle, sier Glemminge, blant annet fordi det er da mange ulver legger ut på vandring for å finne et revir. Når de blir eldre og slår seg ned i et fast område, synker den naturlige dødeligheten.

Dødeligheten for dyr i samme alder og livssituasjon som V605, er ifølge Glemminge «relativt lav». V605 ble født i Slettås-reviret i 2015, og var omtrent to og et halvt år da den forsvant.

- Men ulv kan selvfølgelig bli utsatt for ulykker i naturen, dø av sykdom eller bli påkjørt av bil eller tog, men vi har ikke hørt at noen har funnet en død ulv i dette området, sier Glemminge.

- Og så har du også den biten vi ikke vet så mye om, og det er ulver som bare blir borte, der noen kanskje er tatt ulovlig.

I BLITSLYS: Alfahannen V605, fotografert på viltkamera i februar 2017. Foto: Viltkamera.nina.no / John Odden
I BLITSLYS: Alfahannen V605, fotografert på viltkamera i februar 2017. Foto: Viltkamera.nina.no / John Odden Vis mer

Rovdyraktivister har fortalt til NRK at de frykter ulven er drept ulovlig. Det samme sa Arnodd Håpnes, biolog i Naturvernforbundet, at var det mest sannsynlige, til avisa Vårt Oslo tidligere i år.

Glemminge i Statens naturoppsyn ønsker ikke å spekulere rundt eventuell dødsårsak.

- Vi har ikke grunnlag for å si noe i hverken i den ene eller andre retningen. Det vi vet er at den er borte, og at vi kan anta at den er død, sier hun.

Christian Hillmann hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sier de ikke har fått tips eller varsel om at det er skjedd noe kriminelt.

- Normalt skal alfadyr overleve, og vi vet ikke hva som har skjedd. Vi vet bare at den er borte, sier han.

Flere ulver er borte

I Hobøl i Østfold, noen mil sør for Østmarka, er det også en ulv som for tiden er savnet. Det er ulvetispa V504, som har revir i Hobøl og fikk valper i fjor vår. Valpene ble født i månedsskiftet april/mai og har klart seg, så tispa må i alle fall ha vært i live en periode etter fødselen for å kunne gi morsmelk til valpene.

Det er ikke gjort funn av DNA eller spor fra tispa etter at valpekullet kom.

Også i Sverige opplever de at ulver forsvinner. Like før jul rapporterte Sveriges radio i Värmland at «oppsiktsvekkende mange» ulver er blitt borte. Politisjefen i Bergslagen politidistrikt fortalte seinere til SR at han er sterkt overbevist om at det forekommer illegal jakt på ulv, at den er organisert, og at det skjer i Värmland.

I flere av de såkalte grenserevirene, ligger den svenske delen av reviret i nettopp Värmland.

For et år siden ble det også kjent at en genetisk viktig ulv som hadde slått seg ned i Orsa i Dalarna i Sverige, hadde forsvunnet. Dette til tross for at området fikk «ekstra bevoktning», ifølge SVT.

Fire i Norge de siste to årene

I Norge har antall revirhevdende ulver som forsvinner sporløst variert over tid, men de siste to-tre årene har omfanget vært relativt moderat, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker og genetiker ved NINA.

- I fjor var det de to (Østmarka og Hobøl), og året før forsvant tispa i Julussa-reviret og hannen i Mangen-reviret. Vi vet ikke hva som har skjedd med dem, sier Flagstad.

«Skyt, grav ned og hold kjeft»

Etter det Dagbladet kjenner til, er det ikke gjort noen nyere studier av ulovlig jakt på ulv i Norge og eventuelt omfang. En forskningsrapport fra 2011, med navnet «Skyt, grav ned, og hold kjeft» («Shoot, shovel and shut up»), studerte dødsfall og forsvinninger blant 104 radiomerkede ulv i Skandinavia mellom 1998 og 2009.

Forskernes konklusjon var at halvparten av dødeligheten blant de ulvene, skyldtes ulovlig jakt. Den største andelen av ulvene forskerne kategoriserte som ulovlig drept, var nettopp ulver som forsvant sporløst.

Forskerne brukte et sett med fire kriterier for å bedømme om det var grunn til å tro at ulvene var tatt av dage ulovlig, eller om de mest sannsynlig forsvant av andre årsaker.

Fordi verken V605 i Østmarka eller V504 i Hobøl var radiomerka, er det ikke mulig å bruke de samme kriteriene for å vurdere forsvinningene. Så lenge det heller ikke er funnet noe kadaver, er det eneste sikre at de er søkk vekk.

Har du tips i saken? Kontakt Dagbladets journalist her.