HIGH FIVE: denne hjertelige hilsenen mellom de gamle erkefiendene Saudi Arabia og Russland hadde ikke ekspertene sett for seg under åpningen av G20-møtet i Argentinas hovedstad Buenos Aires fredag. President Vladimir Putin og kronprins Mohammad bin Salman tar en high five med en avmålt USA-president Donald Trump som observatør i bakgrunnen. Foto: Reuter/NTB Scanpix.
HIGH FIVE: denne hjertelige hilsenen mellom de gamle erkefiendene Saudi Arabia og Russland hadde ikke ekspertene sett for seg under åpningen av G20-møtet i Argentinas hovedstad Buenos Aires fredag. President Vladimir Putin og kronprins Mohammad bin Salman tar en high five med en avmålt USA-president Donald Trump som observatør i bakgrunnen. Foto: Reuter/NTB Scanpix.Vis mer

Hva skjer - krigsfiendene er blitt bestevenner og tar en high five

Og se hvem som ikke smiler i bakgrunnen - hett toppmøte i Buenos Aires.

Men er det ikke Saudi-Arabia og USA som er perlevenner, da ?

Og så er det Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias prins Mohammad bin Salman som stjeler all kompisoppmerksomheten med high five-hilsen og gjensidige smil fra øre til øre under åpningen av G20-toppmøtet i Buenos Aires fredag.

Den afghansk-sovjetiske krigen fra 1979 til 1989 og den pågående Syria-krigen er to ferske, hardstslående verdenskonflikter der Saudi-Arabia og USA sammen har stått våpen til våpen mot sterke sovjetiske og seinere russiske interesser.

Hva har så snudd kameratskapet på hodet til toppmøtet i Argentina mellom verdens 19 ledende økonomiske land pluss EU ?

PÅ JOBB: Russlands President Vladimir Putin og Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman fortsatte den muntre tonen ved konferansebordet i Buenos Aires.Foto: Ludovic Marin, AFP/NTB Scanpix.
PÅ JOBB: Russlands President Vladimir Putin og Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman fortsatte den muntre tonen ved konferansebordet i Buenos Aires.Foto: Ludovic Marin, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Både Russland og Saudi-Arabia har i det minste fått ett felles fiendebilde å forene seg mot, selv om årsakene er forskjellige.

Vesten og USA har fått Saudi-Arabias regime i en sjelden, presset situasjon etter drapet på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i Istanbul.

Vesten generelt og EU og USA spesielt har inntatt en minst like iskald front mot Russland og president Vladimir Putin for konfrontasjonen mot marinefartøy fra Ukraina.

Selv om også USAs president Donald Trump er på G20-toppmøtet, avlyste han torsdag et møte med Vladimir Putin under seansen i Buenos Aires.

Offisiell årsak: Russlands overgrep mot nabolandet Ukraina.

Historiske bestevenner

Et gammelt vennskapsbånd mellom Saudi-Arabia og Russland/Sovjetunionen for et 90-talls år siden er nesten glemt.

I 1926 var Sovjetunionen den aller første nasjonen på kloden som opprettet diplomatiske forbindelser med Saudi-Arabia. «Forlovelsen» gikk over allerede til et stormfullt forhold allerede i 1932 med muslimske konflikter som bakteppe.

Men nå har enkel matematikk igjen skapt en felles arena på en klode med skiftende relasjoner, som det heter.

25 prosent av verdens olje

Tilsammen har Russland og Saudi-Arabia hånd på 25 prosent av klodens råolje.

Usikkerheten om hva som kommer til å skje under et G20-møte har sjelden vært så stor som i Buenos Aires.

Frankrikes president Emmanuel Macron har allerede sagt til Saudi-Arabias kronprins at Europa krever internasjonal etterforskning av Khashoggi-drapet.

Macron og kronprins Mohammed bin Salman hadde en uformell samtale på sidelinjen av toppmøtet.

Drapet på den regimekritiske journalisten er en av sakene som ventes å prege det to dager lange toppmøtet.

Opptrappet handelskrig

Splittelsen er større enn noensinne i gruppens ti år lange historie, skriver NTB.

Blant dem som var på plass da toppmøtet åpnet fredag, var USAs president Donald Trump, Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping.

AVMÅLT: Presidentene Trump og Putin hadde en mer avmålt tone da de passerte hverandre på G20-møtet fredag. Foto: Marcos Brindicci, Reuters/NTB Scanpix.
AVMÅLT: Presidentene Trump og Putin hadde en mer avmålt tone da de passerte hverandre på G20-møtet fredag. Foto: Marcos Brindicci, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Sabelrasling og handelskrig har det siste året preget forholdet mellom de tre lederne, og ingenting tyder på at G20-toppmøtet vil endre på dette.

Putin langet ut mot USAs «ondskapsfulle» sanksjoner og proteksjonisme da han ankom Buenos Aires, i et dårlig skjult angrep på Trump som i siste stund avlyste et planlagt møte med den russiske presidenten.

Trump truet tidligere i uka på nytt med å innføre mer toll på kinesiske varer, noe Xi har lovet å svare på. Handelskrigen mellom de to landene synes dermed ikke å gå mot slutten og kan får store følger for verdensøkonomien, ifølge NTB.