Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer etter drapet på Maskhadov?

Les nettmøtet om drapet på den tsjetsjenske lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kom meldingen som mange russere gleder seg over: Den tsjetsjenske lederen Aslan Maskhadov er drept. Men andre frykter at drapet på Maskhadov kan føre til at det blir enda vanskeligere å skape fred mellom Russland og Tsjetsjenia.

Ikke minst er mange redde for at terroren øker og at det kommer tragedier som Beslan.

Maskhadov var regnet som en moderat leder for opprørerne i Tsjetsjenia. Han tok avstand fra gisseltakingen på skolen i Beslan og kalte dem som sto bak drapene, for gale mordere. Han tok også avstand fra gisseltakingen på teateret i Moskva, selv om han kjente og i en periode jobbet sammen med Sjamil Basajev, som er mannen bak terroren mot kvinner og barn.

Kan drapet på Maskhadov roe situasjonen i Tsjetsjenia? Øker faren for terroraksjoner når den personen som sa nei til slike aksjoner, er borte? Hva vet vi egentlig om Maskhadovs samarbeid med Basajev? Og er det mulig at Maskhadov egentlig kjente til og ga klarsignal for noen av aksjonene han offisielt tok avstand fra?

Jakub M. Godzimirski er forsker ved NUPI og ekspert på Russland og Kaukasus-regionen. I september svarte han leserne på spørsmål om gisseldramaet i Beslan.

DREPT: Tsjetsjenias tidligere president Aslan Maskhadov ble drept i går. Foto: SCANPIX
DREPT: Tsjetsjenias tidligere president Aslan Maskhadov ble drept i går. Foto: SCANPIX Vis mer
SKAL OVERBEVISE: Dette bildet skal overbevise både russere og tsjetsjenere om at det virkelig er Maskhadov som er død.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!