Valget i USA:

Hva skjer etter valget i USA?

Joe Biden blir USAs 46. president. Dette skjer framover i påvente av innsettelsen 20. januar

VINNEREN OG TAPEREN: Joe Biden er av mange utpekt som vinneren av valgkampen i USA, og vil bli landets 46. president. Foto: AFP/NTB Scanpix.
VINNEREN OG TAPEREN: Joe Biden er av mange utpekt som vinneren av valgkampen i USA, og vil bli landets 46. president. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Ennå skal de fintelle stemmer i noen av de amerikanske statene, før Joe Biden kan stille seg på scenen og erklære seg offisielt som USAs 46. president.

Lørdag ettermiddag var fortsatt tellingen av stemmer ikke avsluttet i Georgia, Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada og Alaska.

Utropte Biden til valgvinner

Tallanalyseselskapet Decision Desk HQ (DDHQ) har allerede utropt Biden til valgvinner etter at han overtok Trumps ledelse i den viktige vippestaten Pennsylvania. Store amerikanske medier som nyhetsbyrået Associated Press, NBC, Fox News og CNN erklærte lørdag ettermiddag at Joe Biden vant valget.

PRESIDENTEN: Joe Biden ble lørdag ettermiddag utpekt som valgvinner av alle de store amerikanske mediene. Foto: AFP/NTB Scanpix.
PRESIDENTEN: Joe Biden ble lørdag ettermiddag utpekt som valgvinner av alle de store amerikanske mediene. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Hva skjer videre framover til innsettelsen av USAs president 20. januar?

I enkelte delstater er det regler som sier at det skal være omtelling dersom det er mindre enn ett prosentpoeng som skiller de to kandidatene. I andre stater kan det bli omtelling automatisk.

Dersom resultatet er så jevnt at det blir avgjort ved omtelling eller seint innkomne poststemmer, vil etter alt å dømme en av kandidatene prøve å gå rettens vei.

Omtelling i Georgia

Så langt vet vi at det blir omtelling i delstaten Georgia. Valgsjef Brad Raffensperger opplyste fredag at resultatet vil gi en margin på bare noen tusen stemmer mellom presidentkandidatene. Dermed vil de utføre en omtelling i delstaten.

USA: President Donald Trump var klar på at han har vunnet Georgia, selv om opptellingen ikke er ferdig. Video: AP Vis mer

Det er noen viktige datoer framover før presidenten blir offisielt innsatt. Her er listen over de viktigste hendelsene:

8. desember:

Når alle stemmene er talt opp, og valgmennene er fordelt, skal disse samles for å sertifisere valgresultatet 8. desember. Hvis det er noen rettslige tvister om valgresultatet, må disse etter en føderal lov være avklart seinest seks dager før valgmennene møtes personlig. I 2020 er fristen den 8. desember siden valgmennene stemmer 14. desember.

På valgdagen 3. november var det ifølge The Washington Post meldt inn 12 søksmål i forbindelse med presidentvalget. I ettertid har Trumps advokater meldt inn ytterligere en håndfull rettslige søksmål.

Den 8. desember må imidlertid alle stemmetellinger, omtellinger og rettslige spørsmål være avklart.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

14. desember: Electoral College

Denne dagen møtes alle valgmenn for å foreta det formelle valget av president og visepresident i USA. USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

Forsamlingens medlemmer velges i et antall som svarer til delstatenes medlemmer i Kongressen. Valgmennene har på forhånd bundet seg til president- og visepresidentkandidat, men i noen delstater kan valgmennene stemme på kandidaten de foretrekker selv. Men i praksis stemmer de fleste valgmennene ut ifra det som ble valgresultatet i delstaten. Dersom Biden vinner i Pennsylvania, skal de 20 valgmennene fra delstaten stemme på Biden når de samles i desember.

Det har skjedd at valgmennene ikke har stemt i tråd med det de egentlig skulle stemme på. Som ved valget i 2016, da sju valgmenn stemte mot resultatet i delstaten sin. Men det har ikke skjedd at selve valgresultatet har blitt endret på grunn av at valgmenn har stemt annerledes enn det de skulle.

23 desember:

Valgmennenes stemmer overleveres til Kongressen. En føderal lov krever at valgmennene leverer stemmene til visepresidenten på den fjerde onsdagen i desember. Den faller i år på den 23 desember.

3. januar:

Nye medlemmer av Kongressen og Senatet blir innsatt.

6. Januar:

I henhold til føderal lov kreves det at en samlet Kongress teller valgmennenes stemmer og erklære vinnerne av presidentvalget. Den felles sesjonen holdes i Kongressen 6. januar.

20. januar 2021:

Klokka 12:00 er det klart for en storslagen innsettelsesseremoni. Presidenten blir tatt i ed i embetet, vanligvis av justitiarius i den føderale Høyesterett. Ved et presidentskifte foregår dette i en seremoni hvor den avtroppende presidenten og den nyvalgte presidenten begge pleier å være til stede. Om det blir slik denne gangen, gjenstår å se.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

Slik var stemmetellingen natt til mandag:

• Georgia (16 valgmenn): Joe Biden leder med 49,48 prosent av stemmene, men Donald Trump ligger like bak med 49,28 prosent. Trump hadde et forsprang i Georgia på valgkvelden, men ettersom stemmene har blitt talt opp, har Biden knappet innpå. Fredag gikk han forbi Trump. Nå har Biden et forsprang på over 10 000 stemmer.

• Arizona (11 valgmenn): Biden leder med 49,50 prosent av stemmene, mot Trumps 48,99 prosent. I helga halte Trump innpå Bidens forsprang, men for øyeblikket er det fortsatt nesten 17 000 stemmer som skiller dem.

• Pennsylvania (20 valgmenn): Decision Desk har kåret Biden til vinner av delstaten etter at han tok ledelsen. Derfor har de også utropet han til vinner. Lørdag ettermiddag fastslo CNN at Joe Biden har vunnet presidentvalget. Det var ganske jevnt mellom de to kandidatene i delstaten. Biden har 49,75 prosent av stemmene, mens Trump har 49,11. Biden ledet lørdag ettermiddag med rundt 34 000 stemmer, nå har forspranget økt til 43 210.

• North Carolina (15 valgmenn): Donald Trump leder med 50 prosent av stemmene, mot Bidens 48,7 prosent. Rundt 75 000 stemmer skiller dem nå.

• Nevada (6 valgmenn): Decision Desk har kåret Biden til vinner av delstaten. Biden har 50 prosent av stemmene, mot Trumps 47,69 prosent. Det skiller rundt 31 000 stemmer mellom Biden og Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer