Valget i USA:

Hva skjer etter valget i USA?

Joe Biden blir USAs 46. president. Dette skjer framover i påvente av innsettelsen 20. januar

VINNEREN OG TAPEREN: Joe Biden er av mange utpekt som vinneren av valgkampen i USA, og vil bli landets 46. president. Foto: AFP/NTB Scanpix.
VINNEREN OG TAPEREN: Joe Biden er av mange utpekt som vinneren av valgkampen i USA, og vil bli landets 46. president. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ennå skal de fintelle stemmer i noen av de amerikanske statene, før Joe Biden kan stille seg på scenen og erklære seg offisielt som USAs 46. president.

Lørdag ettermiddag var fortsatt tellingen av stemmer ikke avsluttet i Georgia, Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada og Alaska.

Utropte Biden til valgvinner

Tallanalyseselskapet Decision Desk HQ (DDHQ) har allerede utropt Biden til valgvinner etter at han overtok Trumps ledelse i den viktige vippestaten Pennsylvania. Store amerikanske medier som nyhetsbyrået Associated Press, NBC, Fox News og CNN erklærte lørdag ettermiddag at Joe Biden vant valget.

Hva skjer videre framover til innsettelsen av USAs president 20. januar?

I enkelte delstater er det regler som sier at det skal være omtelling dersom det er mindre enn ett prosentpoeng som skiller de to kandidatene. I andre stater kan det bli omtelling automatisk.

Dersom resultatet er så jevnt at det blir avgjort ved omtelling eller seint innkomne poststemmer, vil etter alt å dømme en av kandidatene prøve å gå rettens vei.

Omtelling i Georgia

Så langt vet vi at det blir omtelling i delstaten Georgia. Valgsjef Brad Raffensperger opplyste fredag at resultatet vil gi en margin på bare noen tusen stemmer mellom presidentkandidatene. Dermed vil de utføre en omtelling i delstaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer