Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannequin challenge

- Hva skjer?!? Har kommunestyret blitt paralysert av romvesen? Har de tatt en evig time-out?

Namsos kommune kaster seg på internettrend. 

FRYSER TIL: Politikere i Namsos slenger seg på den populære Mannequin-bølgen. Ordfører Arnhild Holstad utfordrer andre kommuner til å gjøre det samme. Video: Ole Morten Melgård, Namsos kommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært en hektisk uke for norske politikere og kommunikasjonsrådgivere.

Alt startet med Kristoffer Joners oppgjør med Sylvi Listhaug - en kampanje i samarbeid med NOAS og reklamebyrået Anorak.

Onsdag la Utlendingsdirektoratet ut en Twitter-melding, som også førte til oppstandelse i sosiale medier: «Si ifra hvis vi skal utvise noen hvite brikker (tårnet a6) eller om den sorte løperen bør få familiegjenforening med kongen. #nrksjakk».

UDI var raskt ute og beklaget meldingen, eller rettere sagt at «humoren i den forrige meldingen slo ut feil».

- Hva skjer?!?

Noen som derimot kan se ut til å ha klart seg bra i sosiale medier, er Namsos kommune.

I går kveld la de ut en video på Facebook-sidene sine med teksten:

«Hva skjer?!? Har kommunestyret i Namsos blitt paralysert av romvesen? Har de tatt en evig time-out? Eller er de rett og slett det første kommunestyret som har tatt The Mannequin Challenge? #mannequinchallenge #namsos #namsoskommune #steiketoillat».

Før gårsdagens kommunestyremøte fikk de folkevalgte satt skuespillerprestasjonene på prøve, da de som første kommune i Norge kastet seg på «mannequin challenge».

Utfordringen går ut på at man filmer en situasjon der folk har stoppet opp og står helt urørlige - som om de skulle vært mannekenger.

- God stemning

- Det var ordføreren sin idè. Jeg som rådgiver var egentlig mest bekymret for skuespillerprestasjonene. Vi gjorde to opptak, og da satt det som ei kule. Det var godt stemning på møtet i går for å si det forsiktig, forteller Ole Morten Melgård, kommunikasjonsrådgiver i Namsos kommune, til Dagbladet.

Videoen er nå sett over 31 000 ganger, og Melgård forteller at tilbakemeldingene nesten bare har vært positive.

- Vi tenkte det var gøy i disse Anorak-tider. Det har vært noen kritiske spørsmål. Originalt var det en annen sagt (låta som oftest brukes på utfordringsvideoene er Black Beatles av Rae Sremmurds), men vi byttet den ut på grunn av rettighetsproblematikk. Noen har også lurt på om dette er riktig bruk av tid. Til det kan jeg si at alle møtte opp en halvtime tidligere enn vanlig, slik at vi fikk gjort opptaket. Jeg har selv redigert, sier Melgård.

Basert på aktuell debatt

Og kanskje morsomst av alt er at videoen kan sies å ta utgangspunkt i en reell situasjon.

- I det siste har vi flere ganger diskutert hvordan man skal fordele taletid i kommunestyret. Han som står på talerstolen har vært forkjemper for endringer i taletidsbestemmelser. Kommunestyrene har satt opp taletid per sak som skal tas opp. I Namsos har vi imidlertid fordelt taletiden på de ulike politiske partiene etter størrelse på partiet.

Til Dagbladet forteller Holstad at taleordningen kommunen har operert med faktisk har vært ulovlig.

- Vi har hatt en langvarig og ganske intens situasjon om taletidsordningen, som kulminerte onsdag ettermiddag. Da fikk vi beskjed om at den er ulovlig. Etter det har vi gått bort fra denne ordningen, så foreløpig passer vi bare på at vi holder den totale tida for møtene våre.

Ordføreren forteller videoen og scenen er et forsøk på å vise at politikere har humor og at de kan ha det morsomt.

- Selvironien er på plass og folk levde seg utrolig inn i det. Siden det har vært en heftig diskusjon, var det gøy å plassere han som har vært fremste talsmann for endringer på talerstolen, mens jeg satt med hammeren. Det er flott at vi kan være uenige, men at vi samtidig kan være et kollegium som viser humor og glimt i øyet.

Utfordrer nabokommunen

Selv om kommunikasjonsrådgiveren gir ordføreren æren for idéen, innrømmer Holstad at det faktisk var datterens forslag.

- Hun gjorde meg oppmerksom på fenomenet og sa at det var gøy om vi hadde gjort det i kommunestyret. Ja, tenkte jeg med det samme.

Nå spiller Namsos kommune ballen videre. I går utfordret Holstad nabokommunen Overhalla.

- Han tok utfordringen og syntes det var kult. De kommer til å gjøre det på et møte i desember. Så får vi se om de klarer det enda bedre enn oss.

«MANNEQUIN CHALLENGE»: Det «nye» på Internett er å oppføre seg som ei utstillingsdukke. Her tar hele 11 000 mennesker utfordringen samtidig. Video: Facebook / Perth Wildcats via Storyful Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!