«Hva skjer med de seks befruktede eggene vi har liggende i fryseren?»

Turid og Håkon Boganes fortviler over at fertilitetsavdeling ønskes nedlagt i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆKKELAGET I OSLO (Dagbladet.no): - Vi er veldig lei oss. Vi gjorde vårt første forsøk på å få barn ved fertilitetsseksjonen i februar. Det gikk ikke den gangen, så vi ønsker å prøve mer. Men hva skjer nå. Hva skjer med de seks befruktede eggene som ligger i fryseren. Må vi inn i køen på nytt, lurer mastergradstudenten i kirkelig undervisning, Turid Boganes (21).

Hun og ektemannen Håkon har vært gift i halvannet år. De har vært kjærester i nesten tre.

- Vi har jo en drøm om hus og stor familie. Hele greia. Men ting tar tid, sier Turid Boganes.

Fortvilet

Det er bare dager siden ekteparet Boganes fikk beskjeden: Fertilitetsseksjonen ved Kvinneklinikken på St Olavs hospital i Trondheim blir nedlagt, går det som ledelsen på sykehuset ønsker. I morgen tidlig skal sykehusstyret endelig bestemme om avdelingen legges ned.

- Det er veldig mange fortvilte mennesker rundt om nå. Fertilitetsseksjonen ved St Olavs hospital er den klart beste i landet. De har den største ekspertisen, og de er en av de beste i Norden når det kommer til forskning på området, sier Turid Bogenes.

Hun og mannen frykter nå at deres sjanser for å få barn blir vanskeligere. Paret klarer ikke å forstå hvorfor Norges fremste avdeling for behandling av barnløse er planlagt nedlagt. Ikke bare har avdelingen de aller nyeste maskinene. De har også akkurat pusset opp lokalene sine, forteller paret.

Vanskelig prosess

PROTESTERER:  Ekteparet Håkon (28) og Turid Boganes (21) må ha hjelp til å få barn. I morgen ser det imidlertid ut til at fertilitetsseksjonen de går til, ønskes lagt ned. - Det er veldig mange fortvilte mennesker rundt om i Norge nå, sier de to. Her leker de sammen med den fire måneder gamle valpen Tassen. Foto: LINE FRANSSON
PROTESTERER: Ekteparet Håkon (28) og Turid Boganes (21) må ha hjelp til å få barn. I morgen ser det imidlertid ut til at fertilitetsseksjonen de går til, ønskes lagt ned. - Det er veldig mange fortvilte mennesker rundt om i Norge nå, sier de to. Her leker de sammen med den fire måneder gamle valpen Tassen. Foto: LINE FRANSSON Vis mer

Det har gått rundt halvannet år siden ekteparet fra Jæren fant ut at de ikke kunne få barn.

- Jeg visste at jeg ikke kunne få barn, så Turid startet prosessen. Først fikk jeg vite at jeg var 100 prosent steril, men da jeg kom til Ken Purvis, viste det seg at det ikke var så ille, forteller tømreren Håkon Boganes.

28-åringen fikk tabletter, og etter noen kurer ble sædkvaliteten bedre.

- Det tok ett år fra vi startet utredningen og til vi begynte behandlingene i Trondheim. Vi måtte gjennom en masse prøver, og det var en krevende prosess. Å vite at du kanskje ikke kan få barn er også en veldig belastning, sier Turid Boganes.

Men paret nekter å gi opp drømmen om et barnefylt hjem. Allerede neste måned har de ny avtale hos St. Olavs hospital.

- Om den enda er oppe, da, sier Turid Bogerud.

Underskriftskampanje

Drømmen om en stor familie og barn er sterkt tilstede. Om 17 dager flytter de to, og den fire måneder gamle valpen Tassen, tilbake til hjembygda på Jæren i Rogaland.

- Tassen er på en måte vår lille unge. Farmoren min sier også at han blir oppdratt som en unge, ler Turid.

Hun mener at mange ufrivillige barnløse skaffer seg hund.

- Det er nok mange som søker støtte i å ha en hund rundt seg. Det er tungt å få vite at du kanskje ikke kan få barn, sier hun.

Ekteparet fikk høre om at avdelingen de går til skal legges ned via Foreningen for Ufrivillig Barnløse. Tirsdags kveld iverksatte Foreningen for Ufrivillig Barnløse en underskriftsakampanje for å stoppe den planlagte nedleggelsen. I løpet av knappe to døgn har mer enn 1600 personer skrevet under.

- Vi håper å ha over 2000 underskrifter til i morgen tidlig. For vi gir ikke opp. Vi har et håp om at avdelingen vil fortsette. Den er jo fremst på forskningsfronten i Europa. Nå håper vi på at regjeringen tar saken, sier Wenche Knoff, som er leder for FUB i Midt-Norge.

Prioriteres bort

Ledelsen ved St Olavs hospital har vedtatt årets budsjett, med unntak av en ting: mulig nedleggelse av fertilitetsseksjonen.

- Vi i ledelsen har foreslått og legge ned avdelingen av økonomiske årsaker og prioritering av øvrig pasientbruk. Om vi skal gjøre det, skal styret bestemme i morgen tidlig, forteller administrerende direktør ved St Olavs hospital, Roar Arntzen, til Dagbladet.no.

Sykehusledelsen får ikke gå inn i morgendagens møte uten protester. Foreningen for Ufrivillig Barnløse arrangerer en demonstrasjon utenfor sykehuset i morgen tidlig.

- Vi oppfordrer flest mulig til å møte utenfor sykehuset. Vi må gjøre alt for å prøve å stoppe nedleggelsen. Hvis avdelingen legges ned, er vi redde for at enda flere sykehus gjør det samme for å tjene penger. Da blir det til slutt bare folk med penger som kan få barn. Det er litt tragisk, sier Wenche Knoff i FUB Midt-Norge.