Hva skjer med Kim Jong-il?

Nordkoreansk meddelelse uteblir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag fikk nordkoreanske diplomater verden over beskjed om å holde seg på ambassadene og vente på en viktig melding i løpet av kort tid.

Ifølge observatører kunne dette bety to ting: Enten dreier det seg om helsetilstanden til landets leder Kim Jong-il, eller så dreier det hele seg om at forholdet til Sør-Korea har blitt forverret.

Hvem kan ta over?

Til nå har denne meldingen uteblitt. Jong-il skal ha fått et slag tidligere i år og i går ble det spekulert i hvem som eventuelt kunne ta over diktatorstolen i Nord-Korea.

Kim Jong-il skal ha tre sønner, som alle tre kunne tatt over for faren, skriver Reuters.

Jong-chol er den nest eldste av de tre og skal være 27 år. Han er utdannet i Sveits. Selv om han ifølge Reuters skal lide av en hormonell disfunksjon skal han være favoritt til å ta over etter faren. Selv om han ikke har noen formell bakgrunn for å lede Nord-Korea skal han ha vært med faren på offisielle oppdrag i landet.

37 år gamle Jong-nam er den eldste sønnen men mange mener at han falt i unåde etter å ha forsøkt å komme seg inn i Japan med et falskt pass.

Yngstemann er 25 år gamle Jong-un, han skal være den mest lovende av de tre men det er lite trolig at valget faller på ham i et samfunn hvor alder teller så mye.

I LIVE? Dette er det siste bildet av Kom Jung-il som er offentliggjort. Det skal være fra august i år. Foto: AP/Scanpix
I LIVE? Dette er det siste bildet av Kom Jung-il som er offentliggjort. Det skal være fra august i år. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Dødsrykter

Etter at diktatoren uteble fra militærparaden på landets 60-årsdag tidligere i høst har det versert rykter om at han er syk eller til og med død.

Den japanske professoren Toshimitsu Shigemura sa for en måned siden at 66-åringen har vært død i fem år. Ifølge professoren skal Jong-il ha dødd av diabetes.

Nå har imidlertid professoren endret mening.

- Han er ikke død. Da hadde Nord-Korea lukket landet og ikke sluppet noen ut eller inn, slik de gjorde da faren hans, Kim Il-sung døde, sier Shigemura ifølge UPI.

Amerikanske og sørkoreanske kilder har opplyst at den nordkoreanske lederen skal ha hatt slag og gjennomgått hjernekirurgi, noe Nord-Korea har nektet for, skrev NTB søndag.

Den viktige meldingen kan også gå ut på at Nord-Korea bryter all kontakt med Sør-Korea. I forrige uke truet Nord-Korea med dette på grunn av en «fiendtlig holdning» fra sørkoreanernes side, skriver Times Online.

Statlige kontrollerte medier gikk til angrep på Lee Myung-bak, president i Sør-Korea.

«Hvis denne gruppen forræder fortsetter med skjødesløse konfrontasjoner mot DPRK (Nord-Korea) vil dette føre til en endelig avgjørelse om å fryse relasjonene mellom nord og sør,» erklærte mediene i forrige uke.

Hva skjer med Kim Jong-il?