Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer med plattformene når oljen tar slutt?

Når det ikke lenger lønner seg å utvinne olje og gass, må anleggene i Nordsjøen fjernes eller brukes til noe annet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Rekordhøye bensinpriser gir oljeselskapene enorme inntekter - storselskaper som BP og Shell tjente 12 millioner kroner i timen i oktober. Men heller ikke oljeeventyret varer evig. Hva skjer med plattformene når oljen tar slutt?

-  Nedmonteringen vil koste 25,6 milliarder dollar for hele Nordsjøen og 8,8 milliarder dollar (61 milliarder kroner) for den norske delen beregnet i dagens priser, den virkelige prisen blir høyere på grunn av inflasjonen, sier Mike Corcoran, som sammen med nordmannen Hugo Steinnes har laget «The North Sea Abandonment Handbook» - om hvilke plattformer og installasjoner som fins, hvem som eier dem, hvilke som er fjernet og hvilke som vil bli fjernet.

I Storbritannia må eierne av riggene og installasjonene betale alt. I Norge gir staten en refusjon i forhold til skatteinnbetalingen, noe som betyr at der deler selskapene og skattebetalerne regningen.

Vindmøllepark

-  Den norske løsningen synes best fordi den oppmuntrer oljeselskapene til å fjerne anlegg og rydde opp. Dette har spesiell appell til de mindre selskapene som ofte overtar etter de store operatørene. De vet nemlig at kostnadene blir delt mellom dem og skattebetalerne, føyer Hugo Steinnes til.

-  Hva vil skje med riggene?

-   Selskapet Talisman har lagt fram en plan for den britiske regjering om at Beatrice-feltet i britisk sektor bygges om til vindmøllepark. Dette vil forlenge livet til disse installasjonene fram til 2025 og Talisman er ansvarlig for å fjerne dem da, sier Corcoran.

-  Jeg er slett ikke sikker på om plattformer egner seg som vindmølleparker. Det kan ikke bli plass til mange vindmøller på hver plattform, sier Hugo Steinnes.

-  Kan anleggene bli flyttet til andre deler av verden?

-  Deler av noen plattformer vil kunne brukes andre steder. I Mexicogolfen, der nedmonteringer har pågått mye lenger enn i Nordsjøen, er det marked for brukte plattformer. Plattformene inneholder boligområder, som kan brukes som midlertidige hus eller sykehus på land. Det fins også datasystemer og varslingsanlegg som kunne bli brukt til utviklingshjelp og generatorer for elektrisitet som kan brukes andre steder.

 Hvor langt er man kommet med nedmontering?

-  Snøballen ruller. Det er fjernet 44 anlegg i Nordsjøen og flere installasjoner står for tur, blant annet flere anlegg på Friggfeltet og på Ekofisk, sier Steinnes.

Det er vanskelig å anslå hvor lenge olje og gass vil utvinnes i Nordsjøen.

-  Man regner med at det vil være oljeplattformer i Nordsjøen fram til 2025, kanskje lenger. Det kommer an på hvor lenge lønnsom drift kan fortsette, sier Corcoran. Samtidig planlegges utbygging av nye olje- og gassinstallasjoner i Barentshavet.

-  Hva skjer med de store betongplattformene?

-  De kan bli stående hvis OSPAR-konvensjonen godtar det. Man kan for eksempel sprenge bort de øverste delene og dermed gjøre dem ufarlige for skipstrafikk eller man kan utstyre dem med navigasjonslys, sier Steinnes.

Ingen kirkegård

OSPAR-konvensjonen skal beskytte det marine området mot skadelige effekter av menneskelig aktivitet, som for eksempel offshoreaktiviteter. Etter de planene som foreligger nå, vil Nordsjøen med tid og stunder bli ryddet opp av oljeselskapene. Nordsjøen kommer ikke til å bli noen kirkegård av gamle rustne minner fra en forgangen tid.

Den britiske regjeringen planlegger å bygge 200 vindmølleanlegg på tidligere oljeplattformer utenfor kysten av Skottland, ifølge avisa Daily Telegraph. Det er ventet at slike anlegg også vil bli bygd i andre deler av Nordsjøen, også i norsk sektor.

FORSVINNER: Snorre A-plattformen er en av mange plattformer som ligger i Nordsjøen. Det vil trolig være plattformer i Nordsjøen fram til 2025.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media