Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hva skjer nå med NATO?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USA skal gjennomgå alle sine forbindelser med Frankrike for å straffe landet for motstanden mot USA i FNs sikkerhetsråd før invasjonen i Irak. Det nærmeste samarbeidet mellom de to land foregår i NATO. Både USA og Frankrike var blant grunnleggerne i 1949, og alliansens første hovedkvarter lå i Paris. Der ble også alliansens permanente hovedkvarter bygd. Men president Charles de Gaulle ville bryte ut av den amerikanske dominansen i alliansen og trakk i 1966 de franske styrkene ut av den felles militære NATO-kommandoen.
  • NATO rakk aldri å flytte inn i sitt permanente hovedkvarter, men flyttet til et nytt provisorium utenfor Brussel, der hovedkvarteret fortsatt holder hus i nokså kummerlige kontorbrakker på et stort jorde. De siste åra har Frankrike gradvis blitt mer integrert i alliansens militære samarbeid, men har fortsatt ikke fast møterett i den såkalte forsvarsplanleggingskomiteen. Det var her Tyrkia-krisen i NATO ble løst før invasjonen i Irak. Nå vil USA flytte flere av alliansens prosjekter og beslutninger fra NATOs faste råd der Frankrike har fulle rettigheter, og til komiteen der Frankrike kan holdes utenfor.
  • Storbritannia og Frankrike innledet for noen år siden et utvidet europeisk forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid, som fikk navnet St. Malo-avtalen. Et resultat av krigen mot Irak er at Storbritannia ikke var invitert til møtet som i går besluttet å opprette en egen europeisk militær stab utenfor NATO. Statsminister Tony Blair advarer mot at Europa gjør noe som øker motsetningene til USA.
  • I starten stilte USA seg positivt til det fransk-britiske initiativet. Etter gjennombruddet for de nykonservative utenrikspolitikerne har USA aktivt motarbeidet alt europeisk forsvarssamarbeid. USA vil nå omdefinere NATO til en militær «verktøykasse» som kan anvendes i USAs bruk av sine militære styrker mot ulike regimer rundt om i verden. Isoleringen av Frankrike i NATO-alliansen er et ledd i denne politikken.
  • Til tross for at denne utviklingen i NATO svekker Norges sikkerhet, forholder regjeringen Bondevik seg påfallende passivt til det som skjer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media